Mijn Tuinlab: Op onderzoek in de achtertuin

Wist je dat onze tuinen 9% van de volledige oppervlakte van Vlaanderen innemen? De afgelopen decennia bleven onze tuinen – onterecht en te vaak – onopgemerkt door onderzoek en beleid. Het kenniscentrum tuin+ van de Erasmushogeschool in Brussel gaat voor verandering met het project ‘Mijn Tuinlab’.

Citizen-science projecten in eigen tuin

Al de tuinen in Vlaanderen vormen samen een groot tuinlandschap. Als je over de grenzen van de tuinpercelen heen kijkt, zie je een tuinmozäiek met diverse functies. Naast een plaats voor sport en spel, ontspanning en tuinieren, leveren tuinen ook diensten als wateropslag, leefgebied voor dieren en planten tot zelfs een buffer tegen klimaatverandering. Dat noemen we ‘ecosysteemdiensten’.

Toch is er nog maar heel weinig onderzoek verricht naar onze tuinen en valt er nog veel te ontdekken. Daarom lanceert kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel) samen met Natuurpunt en KU Leuven het burgerwetenschapsproject ‘Mijn Tuinlab’. Wie zicht aanmeldt, kan op één centrale plaats relevante informatie bijhouden over zijn tuin, krijgt tuinadvies en kan via het platform deelnemen een verschillende citizen-science projecten in de eigen tuin.

Jouw deelname aan ‘Mijn Tuinlab’ levert niet alleen een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek, maar geeft je ook meer inzicht in hoe je eigen tuin functioneert. Bovendien krijg je nuttige tips om met eenvoudige veranderingen je tuin meer ecosysteemdiensten te laten leveren.

Deelnemen aan ‘Mijn Tuinlab’?

Wil jij er mee voor zorgen dat tuinen een hogere waardering krijgen als volwaardig onderdeel van de leefomgeving? Of ben je nieuwsgierig naar hoe je een mini-onderzoek kan opzetten in je eigen tuin?

Schrijf je dan nu in voor ‘Mijn Tuinlab’!

Mijn Tuinlab citizen science project onderzoek tuinen Kenniscentrum tuin+ Paul Verschueren Brussel Erasmushogeschool Natuurpunt KU Leuven ecosysteem Fence Tuinmagazine
© natuurpunt.be/mijntuinlab

 

 

%d bloggers liken dit: