Mini-sla zaaien in februari

Sla kan je al vanaf februari zaaien, binnen of in de serre. Zo geniet je over 6 à 8 weken al van de eerste blaadjes op je bord. Maar hoe kan je toch al eerder profiteren van malse sla? Tuinman Luc Noël geeft tips.

Makkelijk binnen sla kweken? Dat doe je zo!

Zaai je favoriete slasoorten in terrines. Nadien raden we aan om de terrines onder kunstlicht te plaatsen dat een 14-urige dag simuleert. Hierdoor zullen de planten niet gaan draaien. De sla kan pas over 6 tot 8 weken worden geoogst.

Maar hoe kan je eerder profiteren van malse bladeren? Microgroenten kennen momenteel groot succes. In een terrine worden de zaden heel strak gezaaid. Er zijn veel soorten die geschikt zijn: amarant, rucola, snijbiet, rode biet, rode kool, tuinkers, radijs, sla, Japanse mosterd… In catalogi kan je mengsels van verschillende variëteiten vinden, maar de beste resultaten worden verkregen door de planten afzonderlijk te zaaien. De zaailingen ontwikkelen zich en worden in het eerste bladstadium met een schaar geknipt. Ze zorgen dan voor een heerlijk frisse toets.

In de handel worden deze microgroenten meestal verkocht in het ‘zaadlobbenstadium’, met argumenten die hun rijkdom aan vitamines, mineralen en andere revitaliserende elementen aanprijzen. Maar het is in dit stadium dat de grote tekortkoming van deze productie naar voren komt: het zorgt voor een verspilling van zaden en aarde.

Nu in Fence Tuinmagazine

Deze tip komt uit het nieuwe Fence Tuinmagazine. Ben je benieuwd naar meer tuintips en -inspiratie?

» Bestel Fence met gratis verzending!

Het februarinummer van Fence Tuinmagazine is er! In dit magazine krijg je tips om tijdens het voorjaar aan de slag te gaan in de tuin. Met de leukste ideeën om van jouw tuin een paradijs te maken! Bovendien staat deze editie boordevol wandeltips om eropuit te trekken in eigen land. Nu verkrijgbaar in de boekenshop!

%d bloggers liken dit: