Moderne zuiveringsconcepten voor een heldere zwemvijver

Zwemvijvers zijn en blijven hip als alternatief voor het klassieke zwembad. Binnen de wereld van zwemvijvers is er de laatste jaren heel wat geëvolueerd. Je kan kiezen voor een zwemvijver met 100% natuurlijk filtersysteem ofwel voor een systeem waar men lichtjes bijstuurt.
De keuze zal afhangen van je persoonlijke voorkeur. Wens je een zwemvijver waar je echt in contact komt met de natuur en met alle aspecten ervan, een gezond stukje beleving? Ga dan voor een volledig natuurlijk filtersysteem.
Wens je eerder een zwemgelegenheid met kraaknet uitzicht, meer het gevoel van een zwembad – maar dan zonder de nadelen van chloor of zout? Kortom: een hoogstaande vakantie in eigen tuin? Kies dan voor een lichtjes bijgestuurde zwemvijver.

Zwemvijver 100% natuurlijk
Hier kies je voor een gemakkelijk te onderhouden filterinstallatie die zoveel mogelijk uit het water haalt en waarin ongewenste algengroei weinig kans maakt. De combinatie: skimmers + boogzeef + moeras met Clinopti Plus filtermineraal + eventueel een Phospat filterpatroon om draadalgen tegen te gaan.
De skimmers verwijderen grove vuildeeltjes van het wateroppervlak, de boogzeef zorgt voor een fijne mechanische filtratie. Vervolgens loopt het water door een filterend moerasbed met als toplaag ‘Clinopti Plus’. Dit filtermineraal adsorbeert positief geladen deeltjes zoals ammonium en zware metalen en gaat werken als een soort regulerend reservesysteem waarop de moerasplanten graag groeien. Zo ga je groen water tegen. Een Phospat fosfaatfilter van zijn kant zorgt ervoor dat de fosfaatconcentratie zo laag gehouden wordt dat draadalgen niet kunnen groeien. Met als resultaat kristalhelder water zonder enige toevoeging.

Zwemvijver lichtjes bijgestuurd
Hier kies je voor de basiscombinatie van skimmers, een moerasbed met zuiverende vijverplanten, een trommelfilter (nog een fijnere filtratie dan een boogzeef) en een UV-straler. Algen en begroeiing op de wanden worden tegengegaan met koper-zilver ionisatie, gecombineerd met een pH sturing op basis van citroenzuur. De koper en zilver ionen die aan het water worden vrijgegeven onderdrukken de groei van algen en bacteriën. De gebruikte concentraties zijn zo laag dat ze geen enkel gezondheidsprobleem voor baders vormen.

De hier aanbevolen voorgestelde filtersystemen voor zwemvijvers werden uitgebreid getest op deugdelijkheid, werking en gebruiksgemak door de ervaren specialisten van Distri Pond.

Verder, halen trommelfilters de meest fijne vuildeeltjes mechanisch uit het vijverwater. Bovendien reinigt een trommelzeef zich automatisch d.m.v. een terugspoelsysteem. Hier dien je dus zelf geen tijd in te steken. In combinatie met een beplante moeraszone kom je zo tot perfect zwemwater.

Meest complete online vijverplatform
Heldervijveren.com is een gloednieuwe website boordevol vijverinfo. Je vindt hier allerlei info en inspiratie over verschillende vijvertypes zoals een zwemvijver, siervijver of koivijver.
Verder biedt het platform een grondige, actuele uitleg over vijveraanleg, helder water, het nut van filtering en vijverplanten, geschikte vijvermaterialen enz.
Het aanleggen van een vijver vraagt bijzondere aandacht. Via een handige tool kan je daarom een betrouwbare vijveraanlegger of verdeler van vijvermaterialen vinden bij jou in de buurt.
Ook handig is de vijveragenda met adviezen voor het onderhoud van je waterpartij elke maand van het jaar.

Een vijver is een aandachtstrekker in je tuin, het hele jaar door. Een kijkje waard: www.heldervijveren.com

%d bloggers liken dit: