Moes- en pluktuin: zaaien en planten in augustus
Naast het uitzaaien van veldsla of het planten van groenbemesters, kan je in augustus nog heel wat meer doen in de moes- en pluktuin. Moestuinexpert en chef-kok Dominique Vreven geeft vijf lekkere zaaitips voor het einde van de zomer.
Sluimererwten
In onze tuin zaaien we sluimererwten niet enkel in het vroege voorjaar, maar ook nog eens in augustus. Ze worden dan uitgezaaid op een perceeltje waarop voorheen aardappelen werden geoogst.
In het begin groeien ze door de warmte meestal niet zo vlot, maar eens ze de wat koelere augustusnachten hebben doorstaan, groeien ze vlot uit tot volwassen planten. Wij gebruiken hiervoor ‘Mrs. Lei’-sluimererwten, die een prachtige, lichtpaarse en eetbare bloem produceren. Oogst eind september – begin oktober. Bekijk hier het recept voor gewokte sluimererwtjes met hoevekip en pijpajuin.
Winterkool
Wist je dat je winterkool zelfs eind augustus nog kunt uitzaaien? ‘Tronchuda’-kool en palmkool zijn daar uitermate geschikt voor.
Zo doe je het: Zaai een rijtje van deze kolen uit en leg de zaadjes een vijftal centimeter van elkaar verwijderd. Op deze manier bekom je jonge koolblaadjes die je vanaf november al kunt afsnijden. Snijd niet te diep tegen de planten af, zodat ze opnieuw kunnen uitschieten voor een volgende heroogst. Kooktip: ‘Tronchuda’-kool en palmkool zijn sublieme groenten voor in een snelle wokbereiding!
Vooral palmkool heeft nauwelijks last van vorst. Het is een heel sterke plant die gemakkelijk de winter doorkomt. Laat de wortels dus in de grond steken, want in het voorjaar lopen de plantjes uit tot een nieuwe oogst jonge blaadjes. Als je de kolen in het voorjaar laat doorschieten, krijg je bloemknoppen met een lekker pittige koolsmaak en mooie, decoratieve gele bloemen.
Koriander
Dit kruid met stevige smaak kan je eind augustus nog zaaien. De plantjes van koriander verdragen moeiteloos enkele graden vorst en je kunt er de hele winter blaadjes van af snijden, met telkens opnieuw een beetje hergroei.
Peterselie
Tot begin september kun je nog peterselie zaaien. Wij doen dat in kleine bakjes die we in een grote plantenbak zetten. Die bak vullen we met één derde water, zodat de zaadjes continu vochtig blijven.
Peterseliezaad kiemt enkel onder vochtige omstandigheden. Na de kieming verwijderen we het water, anders kan er rotting optreden. Zo laten we de plantjes verder groeien tot ze ongeveer 5 cm groot zijn. Vervolgens planten we ze uit, met meestal een gedeelte buiten op een beschut plekje en het andere gedeelte in de serre of in een platte bak. Op deze manier hebben we de hele winter lang peterselie. Lees hier hoe je peterselie goed kunt bewaren.
Winterui
Winteruien worden in de regel in augustus gezaaid. Hun winterhardheid is vergelijkbaar met look, wat met gemak negatieve temperaturen doorstaat én tijdens de winter zelfs gewoon verder groet. De uien kan je eind mei – begin juni oogsten. Verwerk ze snel in je keuken, want ze zijn meestal slecht houdbaar.
Tekst: Dominique Vreven