© pixabay

Moestuinieren in potten en bakken

Voor het kweken van groenten en kruiden en zelfs eetbare bloemen heb je geen grote tuin nodig. Zelfs geen tuin! Het kan evengoed en met een even plukverse en smakelijke oogst in alle mogelijke potten en bakken. Toch liever een keurig minituintje? Kies dan voor een tuinbak of moestuintafel.

Kies je pot groot genoeg

Wil je starten met een ‘mobiele moestuin’ in potten en bakken? Kies dan voor potten en bakken die groot genoeg zijn. Neem een emmer als referentie. Die heeft een diameter en hoogte van ongeveer 30 cm. Niet dat je pot of bak niet vierkant, rechthoekig of zelfs ellipsvormig mag zijn. Wat wel belangrijk is, is dat de potten en bakken voldoende groot zijn om een flink aantal plantjes ruimte te geven, zowel onder als boven de grond.

Kopen of hergebruiken?

De gemakkelijkste manier om aan potten en bakken te raken is door ze aan te kopen in een tuincentrum of doe-het-zelfzaak. De meeste hebben rekken vol met voor ieder wat wils. Kies een kleur of materiaal dat bij je tuin past, maar kijk ook naar de binnenkant van de pot. Vooral naar de bodem! Is er een gat langs waar het teveel aan giet- of regenwater weg kan? Het kan in de bodem zitten of laag in de zijkant.

Je kan ook kiezen voor een pot met valse bodem. Daarbij heb je de mogelijkheid om altijd wat water in reserve te houden. Op warme dagen heeft dat zeker voordelen.

Liever geen geld uitgeven? Gebruik een zinken teil of maak zelf een verticaal tuintje met de verpakking van was- of schoonmaakproducten. Monteer de flessen ondersteboven aan een rek en je krijgt een aaneenschakeling van plantpotten. Ideaal voor een combinatie van kruiden.

Diep is belangrijk

In het begin is het even zoeken en experimenteren welke groente het goed doet in welke pot.

Radijsjes en bladplanten als sla, andijvie, rucola en mizuna zijn niet veeleisend. Ze hebben slechts 15 cm grond nodig. Ga je richting grotere groenten zoals koolsoorten, erwten en bonen? Schuif dan op naar potten met dertig centimeter grond. Tuinwortelen zitten bij dertig centimeter zowat op de wip. Ze willen met hun ‘eet- en drinkwortels’ graag dieper. Idem voor pastinaak.

Benieuwd naar meer tips? Ontdek het nu in Fence Tuinmagazine van de zomer.

Tuinbak of moestuintafel

Liever geen aparte zakken, potten en bakken, maar een keurig minituintje? Stap resoluut richting vierkantemeterbak. Neem ‘vierkante meter’ niet letterlijk. De bak mag kleiner of groter zijn. Laat je vooral leiden door de plek waar hij komt.

In de soberste versie is zo’n bak een combinatie van vier zijplanken. Een bodemplaat geeft het geheel extra stevigheid. Wil je dat de bak langer dan enkele jaren meegaat, kies dan voor hout dat bestand is tegen schimmels en rotten.

Heb je het wat moeilijk om door de knieën te gaan of sta je tijdens het tuinieren niet graag voorovergebogen, ga dan voor een moestuinbak op hoogte. Het kan een heuse dichte bak zijn, maar ook een moestuintafel. Weet dat beide stevig moeten zijn. Potgrond en vooral natte potgrond en volwassen groenten wegen door. Zeker na een fikse regenbui. Daarbij wil de grond de bak wel eens uit elkaar proberen te duwen. Zelf timmeren is dus zelden een optie. Kijk liever richting kant-en-klare moestuintafels. Kleine modellen zijn gemaakt in gerecycled plastic, grotere in duurzaam hardhout als Padoek of Okan. Wedden dat je er volgend jaar al meteen een tweede of derde moestuintafel bij wilt?

Meer weten?

» Ondek alle tips in het Zakboek voor de hapklare moestuin!

Marc Verachtert en Bart Verelst, beiden freelance groenjournalisten én medewerkers aan Fence Tuinmagazine, bundelden hun kennis en ervaring in wat ze zelf ‘het hapklaar moestuinieren’ noemen en helpen je als lezer door te groeien tot expert. Het boek is een absolute aanrader voor iedereen die houdt van groen, gezond en gezellig.

Verkrijgbaar in de boekhandel en in de online boekenshop van Fence Tuinmagazine.

Nieuw in de boekenshop van Fence Tuinmagazine: Zakboek voor de hapklare moestuin. Een praktische handleiding voor iedereen die wil beginnen met moestuinieren. Met tips van tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst.
© Zakboek voor de hapklare moestuin

Bekijk het boek in de shop.


Tekst en fotografie: Marc Verachtert

%d bloggers liken dit: