©iVerde

Moestuinieren voor beginners: start met kruiden

Wil je graag een moestuin beginnen, maar aarzel je nog? Begin dan – heel laagdrempelig – met een paar kruidenplanten in je tuin of op je balkon. Kruiden kweken is heel makkelijk. En je kunt ervan blijven plukken!

Welke kruiden kies je?

Begin met de kruiden die je (bijna) dagelijks gebruikt, zoals tijm (Thymus), rozemarijn (Rosmarinus) en bieslook (Allium schoenoprasum). Dat zijn stuk voor stuk makkelijke planten waar je maandenlang van kunt oogsten.

Heb je de smaak te pakken, dan kun je je plantencollectie uitbreiden met iets minder gangbare kruiden, zoals dragon (Artemisia dracunculus), salie (Salvia) en venkel (Foeniculum vulgare). Vergeet ook de theekruiden niet, zoals munt (Mentha) en dropplant (Agastache).

Van border tot kruidentuin

Kruidenplanten zijn makkelijke én mooie planten. Je kunt ze gewoon tussen de planten in de border zetten. Ze staan wel graag op een zonnige plek. Voor iets meer overzicht kun je de kruidenplanten bij elkaar zetten in een deel van de border of in een apart kruidentuintje. Kruidenplanten doen het ook goed in potten en bakken. Zet deze vlak bij de keukendeur – wel zo handig!

Vierkantemetertuin

Gaat het kweken van kruiden je goed af, dan is het nog maar een kleine stap naar een moestuin. Maak bijvoorbeeld een vierkantemetertuin met een mix van kruiden, groenteplanten en eetbare bloemen. Je kunt natuurlijk ook lekker genieten van je kruidentuin en het daarbij laten!

Meer moestuintips? Fence Tuinmagazine weet raad!

In elke editie van Fence gaan we aan de slag in de moestuin. We geven tips & tricks om te zaaien, planten en oogsten en bereiden lekkers met oogst uit eigen moestuin. Ook de fruit- en kruidentuin komen aan bod!

Ontdek het in Fence Tuinmagazine – editie 1 2023.

    %d bloggers liken dit: