Dagpauwoog © pexels

Natuurpunt voorspelt groot dagpauwoogspektakel

Momenteel zijn er massaal veel rupsen van de dagpauwoog te vinden. Omdat zij vrijwel uitsluitend op brandnetels leven, roept Natuurpunt op om deze nog even te laten staan. Als alles goed gaat, mogen we vanaf half augustus recordaantallen verse dagpauwogen verwachten.

Elke rups wordt een vlinder (of dat is toch de bedoeling, als het meezit). Dat is ook zo voor de niet zo fraai ogende rupsen van de dagpauwoog die ontpoppen tot één van onze prachtigste en talrijkste dagvlinders. De dagpauwoog is de laatste jaren aan een bijzonder experiment bezig. Hij stapte recent over van één op twee generaties per jaar. Dat heeft alles te maken met klimaatopwarming en een langer vliegseizoen waarin er voldoende tijd is voor twee nieuwe generaties. Maar het heeft ook grote risico’s: als de lente toch koud en nat is, dan start alles later en als ook de herfst dan nog eens koud en nat is, heeft die tweede generatie onvoldoende tijd om nog energie op te doen voor de overwintering.

Droogte is mogelijke spelbreker

Een nog veel groter risico vormen de te hete en droge zomers omdat de rupsen van die tweede generatie in volle zomer waardplanten (brandnetels) van voldoende kwaliteit moeten hebben om groot te kunnen worden. In de bijzonder hete en droge zomer van 2018 ging het mis: de netels verschroeiden en de meeste rupsen stierven; de dagpauwoog crashte compleet, met als gevolg uitzonderlijk lage aantallen in 2019.

Brandnetels vol rupsennesten

Als die tweede generatie wél lukt, dan is het een enorme boost voor de populatie, zoals vorige herfst gebeurde, met recordaantallen tot gevolg. Sindsdien gaat het de dagpauwoog voor de wind: goede overwintering en een warme lente droegen bij aan een ongezien talrijke eerste generatie dit jaar, die al vloog eind juni en begin juli. Die hebben massaal eitjes afgezet en momenteel zitten de brandnetels vol met rupsennesten van dagpauwogen.

Natuurpunt voorspelt recordaantal dagpauwogen (vlinders) vanaf half augustus
Een klad jonge rupsjes van dagpauwoog nog bij hun spinselnest © Marc Herremans via www.natuurpunt.be

De meeste rupsen van de dagpauwoog zijn nu nog klein, bruin-zwart en leven nog in groep bij de spinselnesten. Na een paar vervellingen krijgen ze stekels en worden ze zwart met witte spikkels en oranje-rode pootjes. Dan worden ze veel mobieler en gaan ze op zoek naar voedsel en een plek om te verpoppen.

Momenteel is het echter nog een dubbeltje op zijn kant: door de recorddroge maand juli staan veel netels er maar slapjes bij, vooral in bermen, op dijken en taluds. Sommige rupsennesten zijn al verdroogd; andere gaan wellicht nog volgen als het niet snel substantieel regent of weer heter zou worden. Maar er zijn ook rupsen die al bijna aan verpoppen toe zijn, dus een (groot?) deel gaat het misschien wel halen. Dan mogen we met wat geluk vanaf half augustus recordaantallen verse dagpauwogen verwachten!

Natuurpunt voorspelt recordaantal dagpauwogen (vlinders) vanaf half augustus
Bijna volwassen rupsen van de dagpauwoog © Marc Herremans via www.natuurpunt.be

Zo kan je helpen

Helaas leven de rupsen van de dagpauwoog op een van onze meest verwenste en verguisde planten: grote brandnetels. En die netels worden momenteel met de gebruikelijke hardnekkigheid bestreden (gemaaid, doodgespoten, … ). Natuurpunt roept op om daar dus nog even mee te wachten tot na half augustus, dan hebben al die rupsen ten minste de kans om vlinder te worden.

Lees meer op www.natuurpunt.be.

%d bloggers liken dit: