Nieuwigheden samen geharkt

Tuinieren is des te leuker met het juiste basisgereedschap bij de hand. Wij harken graag voor u de nieuwste trends op het vlak van rieken en tuinvorken bij elkaar.

Van de doordeweekse tuinhark over de grashark naar de spitvork en de mestvork. Je vindt ze tegenwoordig in alle maten en gewichten! Wat heb je wanneer nodig? Wat is het best geschikt voor jou specifiek? Welk gerei ligt er het best in de hand? En wat is er zoal nieuw onder de zon? We zoeken het voor u uit.  

Ecologisch verantwoord

In het assortiment van Polet vindt eenieder beslist zijn gading. Om een perceel grond zaairijp te maken, gebruik je een tuinhark, waarmee je dan ook gelijk het zaad in de aarde kunt werken. Voor grotere oppervlaktes ben je beter gebaat met een zogenaamde landhark. De spitvork herken je aan de vier platte tanden. Te gebruiken in plaats van een spade, om te spitten tussen struiken en in borders. Handig omdat je er de wortels mee spaart. Bovendien is zo’n spitvork veel lichter van gewicht dan een schop. Tip: gebruik ze ook eens om de bodem te verluchten. Maar dat kan eveneens met een cultivator uiteraard. Een mestvork heeft vier of vijf tanden en komt niet enkel van pas om allerlei groene restjes op te scheppen maar ook om de composthoop ‘om te zetten’. Weetje: sommige modellen zijn voorzien van een dul of lipdul, waardoor je de steel makkelijk zelf kunt vervangen. Het bijeen harken van gemaaid gras en gevallen bladeren doe je met een gazonhark of bladhark, en die zijn doorgaans 58 of 71 centimeter breed. Nieuw: de biovork. Steeds meer mensen zijn ecologisch geëngageerd. Welnu, met behulp van de biovork vermijd je, als actieve tuinier, mee dat het ondergronds biologisch evenwicht wordt verstoord. De biovork komt op 74,56 euro.

Gezien bij Wolf Garten: de 3-in-1 hark! Een multifunctionele tool dus. Te bevestigen aan de steel die je al gebruikt voor bijvoorbeeld de gazonhark en de verticuteerroller. Een vijftig centimeter brede en zeer diepe hark waarmee je vlot al het groenafval bijeen harkt en vervolgens opschept. Beslist ook een onmisbaar werkinstrument bij het fatsoeneren van de vijver. De harkkop heeft een handvat, zo kun je hem ook benutten zonder steel. Tip: met twee harkkoppen lijkt het wel of je met twee grote handen aan de slag bent in de tuin. Prijs 3-in-1 hark: 25 euro en voor de bijhorende steel van 1m40 lang betaal je 13,50 euro. Een vergelijkbaar product vind je bij Gardena: bladhark XXL type 3107-20. Deze harkkop kan immers in twee delen geplooid worden, en zo bekom je een praktische grijper. Gemaakt uit hoogwaardige kunststof met geïntegreerd metaalstuk, voor meer stevigheid. Bij de bladhark uit de Multi-star serie van Wolf Garten, type UC-M, zijn de elastische tanden traploos verstelbaar van een werkbreedte van 36 tot 59 cm. Flexibiliteit troef aldus bij het verwijderen van fijn zowel als grof vuil. Verder heeft deze producent veel aandacht voor ergonomie. De Ergo-spitvork ligt goed in de hand en spaart de rug. Aardkluiten breken en planten verplaatsen, het vergt voortaan zo min mogelijk inspanning.

Prettig tuinieren

Met de verticuteerhark van De Pypere, uitgerust met liefst 32 verzinkte tanden, haal je in een handomdraai het mos van tussen het gras en oogt je gazon straks weer groener en strakker dan ooit. Met steel komt dit attribuut op 27,95 euro.

Na gebruik best proper maken met water en dan goed afdrogen. Regelmatig oliën wordt aangeraden, en zeker voor je de verticuteerhark naar de winterberging verhuist. Tip: gebruik best een spray, zo verdeel je de olie mooi tot in de kleinste hoekjes en kantjes van de hark. Dat de handgrepen aansluiten op diverse gereedschappen, is inmiddels schering en inslag. Bij Gardena heeft men het over het fameuze combisysteem. Zo is tuinieren een pretje voor iedereen! Er komt heel wat kijken bij tuinieren volgens de regels van de kunst, en dan hoeft het niet meteen je beroep te zijn, het kan ook gewoon een hobby en passie zijn. Gereedschap op maat is dan ook welkom. En zo treffen we bij groenfabrikant Sneeboer een speciale bollengreep en een rozenspitvork aan…

Gerei voor jong en oud

Er worden door mensen steeds meer goederen gekocht via het internet. En ook groene sites zijn er bij de vleet! De webshop van Wiltfang in Nederland leert ons dat tuinieren een prettige bezigheid moet zijn voor jong en oud, en zowel voor vrouwen als mannen. Vandaar de brede waaier aan producten. Zo ontdekken we in het gamma onder andere een cultivator en een harkje voor kinderen en jongeren. Per item betaal je 13,15 euro. Centraal staat de passie voor de natuur. En daar kun je best zo vroeg mogelijk aandacht voor hebben. Dit tuingereedschap op kindermaat bestaat uit gesmeed staal dat wel sterk is en niet krom buigt, maar voor de veiligheid minder scherp uitpakt dan gerei voor volwassenen. Voor dames treffen we een aangepaste spitvork op het web. Knap van design, met vier tanden en in roestvrij staal. Prijs: 103,55 euro. Iets kleiner en lichter dan het model voor de heren. Niet seksistisch bedoeld hoor, gewoon om het buitenleven aangenaam te maken voor iedereen…

Mag ook gezien worden

Tuingereedschap moet handig zijn in de eerste plaats. Maar wel leuk als het bovendien ook mag worden gezien! Dat gereedschap met stijl wel eens van Groot-Brittannië komt, zal niemand verwonderen. De Engelse tuincultuur is immers geliefd over heel de wereld. Zo heb je de producten van Burgon & Ball, bij ons verkrijgbaar via Larix Gardenware. Qua kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en design de absolute top. De lijn werktuigen van Sophie Conrad, een ontwerpster met groene vingers, trekt onze aandacht. Haar filosofie luidt klaar en duidelijk: ‘Hoe beter het gerei, hoe prettiger het wordt om in de tuin te werken!’

Bekroonde vernuftigheid

De sleutel tot het succes van de tuinattributen van Fiskars ligt bij de vernuftige steel. Dit QuikFit systeem is trouwens bekroond met een Red Dot Award. Je kunt alle beschikbare koppen bevestigen aan de steel en elke kop laat zich vlot, in één vloeiende beweging, aanbrengen of loskoppelen. Van een grondhark over een ‘dichte’ hark tot harken om te frezen en kleine en grote bladeren mee te verwerken, het zit allemaal in het aanbod. De steel in gehard aluminium weegt vederlicht en biedt je veel grip tijdens het klussen in de buitenlucht. Te koop in vier verschillende lengtes. En met het kleine oranje lusje hang je de steel makkelijk op in de tuinberging. Interessant: er is een universele adapter verkrijgbaar, zo kun je de steel ook gebruiken samen met verwisselbare koppen van andere fabrikanten.

 

%d bloggers liken dit: