© Paul Geerts

Nostalgie: de krentenboom in bloei

Soms is een boom of struik zo gewoon dat we niet meer zien hoe mooi hij eigenlijk wel is. Dat is bijvoorbeeld het geval met het krentenboompje. In de vroege lente is er de prachtige bloei met een overvloed aan roomwitte bloempjes. Heel de zomer is de plant mooi fris groen, vanaf de vroege herfst verkleurt hij schitterend koperrood en de bessen zijn zeer geliefd bij vogels.

De krentenboom stelt bovendien weinig eisen aan de grond, gedijt zowel in zon als schaduw, en heeft nauwelijks verzorging nodig. Er zijn weinig sierplanten die zo’n palmares kunnen voorleggen. En toch is het een eerder zeldzame verschijning in onze tuinen.

Rozenfamilie

Het krentenboompje (Amelanchier) behoort tot de grote rozenfamilie, waartoe naast de rozen ook diverse bomen behoren, zoals lijsterbes (Sorbus), meidoorn (Crataegus), appelbes (Aronia), mispel (Mespilus), pruim (Prunus), peer (Pyrus) en appel (Malus) behoren. Er bestaan een dertigtal soorten, waarvan er één inheems is in Zuid- en Centraal- Europa, Amelanchier ovalis (of rotundifolia), en één in oostelijk Azië, A. asiatica. De rest is afkomstig uit Noord-Amerika.

Bloeiperiode

De krentenboom bloeit eind april – begin mei, als het blad begint uit te lopen, met grote overhangende trossen met kleine stervormige witte bloempjes met vijf kroonbladeren met gele meeldraden en een groen vruchtbeginsel. In de knop zijn de bloemen rozig gekleurd, maar bij het openen worden ze helder wit. Hoe warmer het weer, hoe witter ze worden. Ze bloeien gemiddeld zo’n drie weken, bij warm weer iets korter, bij koud, regenachtig weer iets langer.

De vruchten, die eind juli beginnen te rijpen, zijn in het begin groen en verkleuren snel helder- tot paarsrood en later tot blauwzwart. De grootte van de vrucht is afhankelijk van de soort.

Onze favoriete soorten zijn:

  • Amelanchier lamarckii, de bij ons meest aangeplante soort (Drents krentenboompje)
  • Amelanchier laevis, met meerdere rijkbloeiende cultivars
  • Amelanchier arborea, met de ‘Robin Hill’ als bekendste cultivar
  • Amelanchier alnifolia
  • Amelanchier spicata, ook wel dwergkrentenboompje genoemd
  • Amelanchier ovalis

Eetbare krenten

Omdat de zoete ‘krenten’ zeer geliefd zijn bij vogels is het krentenboompje een onmisbare struik in een vogelvriendelijke tuin. De besjes van het krentenboompje zijn vers of gedroogd ook eetbaar voor de mens. De smaak doet wat denken aan een bosbes (‘blueberry’), maar dan iets zoeter en ze zijn soms wat melig.

Meer weten over de verschillende soorten krentenbomen? Dit is een artikel uit Fence Tuinmagazine 01-2020. Editie gemist? Bestel hier jouw exemplaar & lees het volledige artikel.


Tekst: Paul Geerts

%d bloggers liken dit: