© pexels

Nu doen: 5 x balkonplanten voor de zomer

Ben je op zoek naar de ideale balkonplant voor de zomermaanden? Houd dan zeker rekening met de hoeveelheid zon op je terras. Is je balkon zuid-georiënteerd, dan kan het er gloeiend heet worden. Op een noordbalkon kies je dan weer beter voor planten die zich zonder direct zonlicht weten te redden. Deze vijf uitblinkers kan je nu planten.

1. Fuchsia

Fuchsia’s zijn de absolute kampioenen op noord-georiënteerde balkons. Bijna geen enkele andere plant slaagt erin om zulke prachtige, kleurrijke bloemen te ontwikkelen in de schaduw. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en ook de groephoogte kan sterk variëren. Naast rechtopstaande soorten zijn er ook hangende varianten die perfect zijn voor in je hanging baskets. Een zomerse sfeer op het balkon is gegarandeerd!

Verzorging

Controleer bij de aankoop steeds de informatie op het plantetiket. Helaas zijn fuchsia’s niet vorstbestendig. Plant de zomerbloemen daarom pas in mei aan op het balkon. Zoals andere schaduwplanten mag de fuchsia niet uitdrogen. De ideale groeibasis is een potgrond met goede wateropslagcapaciteit specifiek voor balkonplanten. Verwijder de uitgebloeide bloemen wekelijks. Zo kan de plant steeds opnieuw nieuwe bloemen vormen en kan je de ganse zomer door genieten.

Fence Tuinmagazine: Balkonplanten voor de zomer. Potplanten voor elk terras.
© pixabay

2. Vlijtig Liesje

Ook het vlijtig liesje doet haar naam op schaduwrijke plekjes alle eer aan. De plant zal er rijkelijk bloeien en van mei tot oktober keer op keer nieuwe knoppen vormen.

Verzorging

Plant bij voorkeur pas vanaf midden mei in een bloembak. Een voedingsrijke potgrond is ideaal voor de ontwikkeling van een echte bloemenzee. Ook een vloeibare meststof om de veertien dagen wordt aanbevolen. Zoals bij alle eindeloze bloeiers moeten ook bij het vlijtig liesje de uitgebloeide bloemen dagelijks worden verwijderd. Helaas kan de tere balkonplant niet overwinteren.

Fence Tuinmagazine: Balkonplanten voor de zomer. Potplanten voor elk terras.
© pixabay

3. Tuinlobelia

De tuinlobelia zal je balkon tijdens de zomer omtoveren tot een echte bloemenzee. Met haar delicate, kruidachtige groei gedijt de plant het beste op half-schaduwrijke plekjes zoals oost- en west-georiënteerde balkons.

Verzorging

Omdat de kleine bloem niet volledig winterhard is, plant je de tuinlobelia idealiter pas vanaf midden mei in een bloembak. Naast de klassieke blauwe variant is de tuinlobelia ondertussen ook beschikbaar met witte of roze bloemen. Als de plant zich goed voelt, zal ze van juni tot oktober ononderbroken bloeien. Daarvoor heeft de plant vooral voldoende water en voedingsstoffen nodig. Op hete zomerdagen kan het nodig zijn om dagelijks water te geven. Bemesten kan om de twee tot drie weken met een vloeibare meststof voor bloeiende planten. Als de bloei na een paar maanden afzwakt, bestaat er een eenvoudig trucje om de plant terug te doen uitlopen : snoei 1/3 van de hoogte van de plant. Ook al gaan daarbij enkele bloemen verloren, de nieuwe scheuten zullen des te meer bloemen dragen!

Fence Tuinmagazine: Balkonplanten voor de zomer. Potplanten voor elk terras.
© COMPO, www.compo.be

4. Huzarenknoop

Ook voor het zuid-georiënteerde balkon zijn er tal van prachtige zomerbloeiers die de hitte en brandende zon goed kunnen verdragen. De huzarenknoop is er eentje van. Bijna geen enkele balkonplant is zo eenvoudig in onderhoud als deze mooie, gele, zonminnende plant. De kleine bloemetjes leven ongelooflijk lang en van juni tot in de herfst blijven zich steeds nieuwe bloemetjes vormen.

Verzorging

Plant de kleine bloeiende plant na de IJsheiligen (midden mei) in een bloembak in de tuin of op het balkon. Kies voor een plekje waar het bij voorkeur de ganse dag zonnig is – zo zal je plant heel veel bloemen ontwikkelen. Om dat te kunnen doen, heeft ze echter voldoende water en voedingsstoffen nodig. Een potgrond met hoge wateropslagcapaciteit is hiervoor ideaal. Op hete zomerdagen kan het nodig zijn om je planten twee maal per dag water te geven. Let erop dat de bovenlaag van de potgrond tussendoor goed kan opdrogen. Zo vermijd je dat de dicht groeiende plant begint te rotten. Om de 3 tot 4 weken kan een portie vloeibare meststof de plant helpen bij de bloei.

Fence Tuinmagazine: Balkonplanten voor de zomer. Potplanten voor elk terras.
© pixabay

5.  Wisselbloem

Je kent de wisselbloem misschien als een klein boompje dat in een pot kan worden aangeplant. Er bestaan echter ook struikvormige, compacte varianten die in bloempotten kunnen worden gepresenteerd. De wisselbloem is ondertussen verkrijgbaar in heel wat verschillende kleuren. Het Zuid-Amerikaanse houtgewas is bestand tegen extreme hitte én de plant kan zelfs overwinteren.

Verzorging

De wisselbloem is niet vorstbestendig. Plant ze daarom buiten pas aan vanaf midden mei, zodra de laatste nachtvorst voorbij is. Wat de potgrond betreft, geeft de wisselbloem net zoals alle mediterrane planten de voorkeur aan een goed doorlatende grond. Een speciale potgrond voor mediterrane planten is ideaal, maar je kan ook gewoon wat zand door je balkonplantenpotgrond vermengen. De felgekleurde bloeiende plant is ook niet bepaald zuinig als het om water en voedingsstoffen gaat. Vooral in het beperkte volume potgrond in bloembakken kan het nodig zijn om tijdens de zomer dagelijks water te geven – voor planten in grotere potten volstaat het meestal om water te geven om de 2 tot 3 dagen. Voeg om de 2 tot 3 weken een portie vloeibare meststof toe aan het gietwater.

Fence Tuinmagazine: Balkonplanten voor de zomer. Potplanten voor elk terras.
© pixabay

Ontdek hier alle producten van COMPO voor een gezonde groei.

Meer tips voor je balkon?

Het boek De Balkontuin van auteur Isabelle Palmer staat boordevol tips voor groente, fruit en bloemen op balkon en terras. Verkrijgbaar voor €19,95 in de boekenshop van Fence Tuinmagazine.

De Balkontuin: groente, fruit en bloemen op balkon & terras.

 

%d bloggers liken dit: