Tweejarige bloemen © Agnès Pirlot

Nu doen in de tuin: tweejarige bloemen zaaien

De levenscyclus van een tweejarige plant omspant twee seizoenen. Zaai je de tweejarige bloemen nu, dan geniet je volgend jaar al in de vroege lente van extra kleur in de tuin.

De zaden van tweejarige bloemen komen vaak uit een naburige tuin en worden meegebracht door de wind of vogels. Ze nestelen zich in jouw tuin zonder je mening te vragen. Het eerste jaar vormt zich een rozet van min of meer ontwikkelde bladeren die de winter overleven. Deze rozet bloeit het volgende jaar en keert dan elk seizoen terug om natuurlijke kolonies te vormen wanneer de situatie zich daartoe leent.

Tweejarige bloemen: mooie kortlevende planten

Tweejarige bloemen zijn vooral nodig wanneer een tuin jong is. De struiken zijn nog niet volgroeid, vaste planten komen nog maar net uit hun potjes en de bodembedekkers bedekken de grond nog niet. Dit is waar de tweejarigen op het voorplan treden.

Viooltjes, madeliefjes en vergeet-mij-nietjes bloeien als eerste in het vroege voorjaar, gelijktijdig met de eerste voorjaarsbollen.

Ze worden gevolgd door muurbloempjes, duizendschoon, judaspenning, prikneus, IJslandse klaproos, vingerhoedskruid, mariëtteklokjes en kamille die het begin van de zomer opfleuren. Daarna is het de beurt aan toorts, stokroos en sierdistel die populair zijn bij tuinders.

Verder lezen?

Wil je meer weten over tweejarige bloemen en verschillende mooie soorten ontdekken?
Lees het volledige artikel over tweejarigen nu in Fence Tuinmagazine – editie 4 2022.

Online bestellen = gratis verzending!

%d bloggers liken dit: