© iBulb

Nu doen: voorjaarsbollen in de pluktuin planten

Ben jij een echte bloemenliefhebber? Met een pluktuin heb je altijd kersverse bloemen in huis. Start nu met het aanleggen van je eigen pluktuin om al in het voorjaar te genieten van de mooiste boeketten.

Bloeiende tuin in het vroege voorjaar

Als het voorjaar in zicht is, lonken de lentebloeiers. Het najaar is nog niet officieel van start gegaan en toch zitten wij al met ons hoofd bij de lente. Een tuinier moet immers altijd goed vooruitdenken! Heb je er al eens aan gedacht om bloembollen te planten in je eigen pluktuin?

De kracht van bloembollen is dat ze, in tegenstelling tot andere bloemen, al vanaf het vroege voorjaar bloeien. Door bloembollen in je pluktuin te planten, verleng je dus de plukperiode. Bovendien zijn er heel wat bloembollen die bekent staan om hun sterke stelen en goed vaasleven. Het fijne van zelf plukken, is dat je zelf kiest welke je het mooiste vindt.

Geschikte bolgewassen

Bolgewassen lenen zich goed om te plukken, want het grootste deel van hen is sterk en flamboyant. Goede pluksoorten kunnen we onderverdelen in hoge en lage varianten.

Hoge varianten zijn irissen (Iris), naald van Cleopatra (Eremurus), narcissen (Narcissus), tulpen (Tulipa), Perzische keizerskronen (Fritillaria persica) en sieruien (Allium).  Lage varianten zijn blauwe druifjes (Muscari), hyacinten (Hyacinthus) en Spaanse boshyacinten (Hyacinthoides).

Tulpen zijn er in alle soorten en kleuren. Weet je niet welke te kiezen? Triumphtulpen zijn bijzonder goed geschikt om te plukken. Naast de typische tulpenbloemvorm, zijn de mooiste en stevige stelen een grote troef. Daardoor geniet je extra lang van deze tulpen!

Houd bij het aanleggen van je pluktuin zeker rekening met de verschillende bloeitijden van je bolgewassen. Met een goede planning pluk je maanden door!

Wanneer planten? Nu aan de slag!

Om in het voorjaar vrolijke bloemboeketten te kunnen plukken, moet je de bloembollen al in de herfst in de grond steken. De truc is om ze drie keer zo diep te planten als dat de bol zelf groot is. Combineer verschillende hoogtes en zet daarbij de kleinste vooraan en de grootste achteraan. Dé gouden tip is een dichte beplanting. Door de border goed vol te zetten, hebben de bloemen steun aan elkaar én pluk jij binnenkort flinke hoeveelheden van je favoriete bloemen!

Meer tuininspiratie? Abonneer nu met korting

%d bloggers liken dit: