Eropuit

Nu in Fence | Op bezoek bij Pépinière du Vent Val

De kwekerij Pépinière du Vent Val is voor plantenliefhebbers wat een snoepwinkel is voor kinderen. Je weet niet waar eerst kijken. Eén ding is zeker: elke plant is er een hebbeding. Een juweeltje!

Zes keer per jaar Fence, dat betekent zes bezoeken en een kijkje achter de schermen bij kwekers van prachtige bloemen en planten! In het herfstnummer brengen we een bezoek aan Pépinière du Vent Val in Gottignies (Le Roeulx).

Tekst en fotografie: Marc Verachtert

Juweeltjes voor je tuin

Een uur eerder was het nog zonnig en droog maar nu hangt er onweer in de lucht. Etienne Dardenne, de kweker/eigenaar, vroeg zich af of we beter eerst binnen uitgebreid zouden babbelen of vasthielden aan het oorspronkelijke idee om de kwekerij bij aanvang te verkennen. We kozen voor de tweede optie en hielden het welgeteld een kwartiertje droog. Dat was net voldoende om onder de indruk te raken van het ontzettend uitgebreide assortiment planten en – met de laatste meters in looppas – tot aan een tuinserre te geraken. Gegijzeld door een stortbui en tussen zaailingen en stekgoed van bijzondere planten bleek het een ideale plek om kennis te maken met het groenwerk van Etienne.

14 jaar passie

Een kweker met een diploma geologie op zak. Het is vreemd. Etienne combineerde geologie echter met een specialisme botanica en net daardoor raakte hij helemaal in de ban van planten. Een fascinatie die nog meer tot uiting kwam toen hij samen met zijn echtgenote deze woning op ongeveer 5000 m² grond kocht. Een tuin was er niet. Hier en daar stonden enkele bomen op een oud grasland. Een traditionele tuin aanleggen, laat staan met planten van twaalf in een dozijn, was aan hem niet besteed. Hij wilde bijzonderheden. Zijn zoektocht leidde hem naar alle mogelijke plantendagen en tuinevenementen in binnen- en buitenland en naar bijzondere kwekers. Het bleef niet bij planten aankopen. Etienne doorgrondde hun herkomst, kwaliteiten en mogelijkheden in de tuin.
Vandaag, veertien jaar later, is zijn tuin niet langer een tuin. Het is een verzamelplaats voor planten die we vooral kennen van plaatsen ver van huis, van reportages op tv of mooie foto’s in boeken en magazines. Waar Etienne ze vandaan haalt? Via contacten wereldwijd. Soms als plant, maar ook als stek of als zaad. Bijna nooit gaat het over grote aantallen en altijd hebben ze een leeftijd van minstens drie jaar. Eerder wil Etienne ze niet laten gaan.

Corona-effect

Door de annulatie van plantendagen vanwege de corona-lockdown en de verplichte sluiting van de kwekerij, verlieten amper planten het bedrijf. Ze staan nu dus allemaal wat dichter bij elkaar dan anders. De paadjes werden nauwer en overal waar maar een vierkante meter gras was vragen plantjuweeltjes nu aandacht. Ze lijken zelfs te smeken ‘Neem me mee. Plant me in jouw tuin’.


Wil je dit artikel verder lezen?
Meer weten over hoe Etienne en zijn tuin de corona-lockdown overleefden? Over zijn gedreven en gepassioneerd werk in de kwekerij? Over de mooie hebbedingen in zijn tuin? Bestel dan nu Fence Tuinmagazine – herfst 2020. De verzending is helemaal gratis!

 

Fence Tuinmagazine herfst 2020 editie 4 2020 september oktober nieuw magazine tijdschrift tuinieren tuinliefhebbers natuur tuindier bloemen planten siertuin moestuin tuintips

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>>> Bestel hier jouw Fence! ?

%d bloggers liken dit: