Actinidia, de kiwiplant | Om dit najaar te planten

Elke maand ontvangt Luc Noël – bekende tuinman en tv-presentator – ons in zijn kantoor. Op zijn werktafel liggen ideeën, tips, informatie, bevindingen, ontdekkingen,… Vandaag op het programma: tips om zelf een kiwiplant (Actinidia) in te tuin de planten.

Tuintips om een Actinidia de planten

🥝 De ideale plaats: een muur die helemaal op het zuiden is gericht. Omdat de plant reeds vroeg in het voorjaar begint te groeien, kunnen de zachte, jonge scheuten ’s nachts worden vernietigd als ze volop in de wind staan.

🥝 Met takken tot vijf meter lang heeft de struik ruimte nodig om zich op een harmonieuze manier te ontwikkelen. De afstand tussen elke plant moet drie meter bedragen.

🥝 De geslachten zijn gescheiden. Je moet dus een mannelijke plant voorzien zodat je vrouwelijke plant na vier tot zes jaar een prachtige oogst aan vruchten, rijk aan vitamine C, kan voortbrengen.

Goed om te weten

Een mannelijke plant kan tot zes vrouwelijke planten van verschillende variëteiten bevruchten, gezien de overvloedige productie van stuifmeel. In boomkwekerijen zijn zelfbevruchtende Actinidia’s
beschikbaar. De struik produceert bloemen van beide geslachten, maar de latere oogst is niet zo overweldigend.

%d bloggers liken dit: