MoestuinTuinplanten

Ontdek 10 planten voor de eetbare tuin

Bij een eetbare tuin denk je al snel aan groenten, fruit of kruiden. Maar wist je dat ook veel vaste planten eetbaar zijn? Geef ze een plekje in de tuin en je zal dubbel kunnen genieten: in de tuin én op je bord. We zijn er zeker van dat je onder de indruk zal zijn van de verrassende smaken, geuren en kleuren van deze planten.

Top 10 eetbare planten

De kans is groot dat je nu al, zonder dat je het weet, eetbare planten in de tuin hebt staan. Je kan er de lekkerste dingen mee klaar maken: bloemensiroop, salade met bloemblaadjes of geblancheerde plantenscheuten.

Onze top 10 eetbare vaste planten:

  1. Artisjok (Cynara scolymus)
  2. Gewone ossetong (Anchusa officinalis)
  3. Dropplant (Agastache)
  4. Lavendel (Lavandula officinalis)
  5. Kerrieplant (Helichrysum italicum)
  6. Pimpernel (Sanquisorba officinalis)
  7. Longkruid (Pulmonaria angustifolia)
  8. Hoornviooltje (Viola cornuta)
  9. Roomse kamille (Chamaemelum nobile)
  10. Klokjesbloem (Campanula persicifolia)

Deze moet je proeven

Enkelbloemige daglelies (Hemerocallis) zijn de bij uitstek heerlijke eetbare planten. Alles is eetbaar, zelfs de wortels. De bloemblaadjes zijn ‘ready to eat’ en snack je zo uit de tuin. De bloemen kun je met hartige of zoete gerechten vullen. De naar anijs smakende bladeren van de dropplant (Agastache) en de jonge bladeren van akelei (Aquilegia) zijn lekker in salades. En wist je dat eetbare planten ook smaakmakend zijn in pesto of kruidenboter? Het proberen waard!

Elk jaar eetbare planten oogsten

Het leuke van eetbare planten is dat ze weinig onderhoud vragen en elk jaar weer terugkomen. Dit komt omdat het vaste planten zijn. Zo kun je jaar in jaar uit oogsten en genieten van je eetbare planten.

Weetjes over eetbare planten

›  Wil je een extra feestelijk drankje? Vries kleinere eetbare bloemen, zoals van viool (Viola), Roomse kamille (Chamaemelum) of komkommerkruid (Borago) in een ijsblokje.

›  Veel eetbare bloemen kun je drogen en daarna verwerken in bijvoorbeeld olie of azijn. Of in kristalsuiker waarmee je bijvoorbeeld desserts of een cake een extra touch kunt geven.

›  Laat gefabriceerde smaakversterkers voor wat ze zijn en gebruik de maggiplant (Levisticum officinale) om soep op smaak te brengen.

›  Op internet zijn veel leuke recepten te vinden met planten die je kunt eten. Voor lavendelsiroop is bijvoorbeeld alleen maar gedroogde lavendelbloemetjes, water en suiker nodig. Niet alleen lekker als limonade, maar ook in thee of in yoghurt en op ijs!

Let op, gebruik alleen die delen van de plant waarvan je zeker weet dat ze eetbaar zijn.

www.perennialpower.nl

» Ontdek meer tips in Fence Tuinmagazine!
%d bloggers liken dit: