Ook tuinvogels hebben water nodig op warme dagen

De zomer heeft zich nog niet vaak van haar zonnigste kant laten zien, maar er zijn gelukkig weer warme dagen op komst. Dagen waarop u graag verkoeling zoekt in de vorm van een koud drankje of een frisse duik in het zwembad. Denkt u dan ook aan de vogels in uw tuin?

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen. Door het ophangen of plaatsen van waterschalen kunt u de vogels helpen met een goede drink- en badvoorziening. De specialist in natuurbeschermingsproducten, zoals Vivara, heeft hangende waterschalen, maar ook modellen die u op de grond kunt plaatsen. Zeker de roodborst en de merel drinken en badderen graag dicht bij de grond.

Waar zet u het vogelbad neer?

Vogels zijn wanneer ze lekker aan het spetteren zijn in het water erg kwetsbaar voor roofdieren. Daarom kunt u vogelbaden het beste minimaal twee meter van de omringende beplanting plaatsen. Zo hebben de vogels een open blikveld en kunnen toch snel naar een beschutte plek om te schuilen voor gevaar.

Onderhoud van een vogelbad

Het belangrijkst is dat het vogelbad schoon is. Zeker wanneer het door veel verschillende vogels wordt gebruikt, moet u het water regelmatig verversen. Heeft u voor het reinigen schoonmaakmiddel gebruikt, spoel het vogelbad dan meerdere malen na met schoon water. Beter is het om een bad met een borstel, zonder schoonmaakmiddel, te reinigen. Ook in de winter kunt u het vogelbad gewoon laten staan. Met name als het lang vriest is het voor vogels moeilijk om aan voldoende drink- en badwater te komen. Let op: er zijn modellen waterschalen die beter niet gebruikt kunnen worden bij vorst.

%d bloggers liken dit: