Op vakantie met een tuin

De vakantie is begonnen! Of je nu kiest voor een vakantie in eigen tuin of toch enkele dagen of weken andere oorden opzoekt, je tuin gaat niet plots stoppen met groeien en bloeien. Neem dus maar best je voorzorgen. Met de juiste maatregelen ziet je tuin er nog even weelderig uit bij je terugkeer!


Water, de rest komt later

Ook al regent het best regelmatig tijdens de zomermaanden, de zon is ook stevig van de partij. Door de temperatuur en de straling verdampt al snel een hele hoop van dat prachtige regenwater. Zeker wanneer je planten in een pot zitten. In geen tijd is het water weg en zit je plant zonder de nodige grondstoffen. Het is dus zaak om de verdamping zoveel mogelijk tegen te gaan. En dat begint al bij de keuze van een pot.

Zo is een terracottapot esthetisch gezien een enorme meerwaarde. Op vlak van verdamping krijgt zo’n pot echter geen pluspunten. De poreuze klei verliest ook langs de zijkanten vocht. Dan ga je misschien beter voor een kunststoffen pot. Hierin blijft de aarde het meeste vochtig. Bovendien geldt: hoe groter de pot, hoe langer aarde het vocht zal vasthouden.

Verder is mulchen een gouden sleutel tegen de verdamping. Grond die bloot ligt, gaat veel sneller verdampen dan grond die bedekt wordt door stro, droog gras of houtsnippers. Geef dus eerst voldoende water en zorg dan voor een laagje mulch.

Train je tuinplanten

Een andere manier om je planten minder waterafhankelijk te maken, is ze sterker maken en ze trainen. Zet ze bij wijze van spreken op dieet en geef slechts één keer per week een grote hoeveelheid water in plaats van meermaals per week een kleine hoeveelheid. Je planten zullen hier snel aan wennen, sterker worden en beter tegen een eventuele droogte kunnen. Dompel ze dan vlak voor vertrek een half uurtje onder in een emmer met water en je kan met een gerust hart op reis.

Goede buren, goede vrienden

Een goede buur is goud waard. Trek je er toch langer op uit? Vraag dan aan een buurman of hij je een handje kan helpen met de waterhuishouding van de planten. Geef hem duidelijke instructies en zo ben je zeker dat je planten ook een goede vakantieperiode hebben. Heb je een moestuin? Laat je buurman dan ook gerust groenten oogsten. Het is immers in ieders voordeel dat de oogst ook tijdens jouw vakantie zijn gewone gangetje gaat.

%d bloggers liken dit: