Moestuin

Oregano in de kruidentuin

Door de eeuwen heen kwamen kruiden uit alle windrichtingen op ons bord terecht. Een aantal van die kruiden kweken we zelfs in onze eigen moestuin. Vandaag op het menu: oregano, één van de populairste kruiden uit de Italiaanse keuken.

Geschiedenis en betekenis

Oregano associëren we sterk met Italië, terwijl het zeer waarschijnlijk de Oude Grieken waren die een voortrekkersrol speelden om het kruid populair te maken.Al deden ze dat wel onder zijn originele naam: de wilde marjolein. Of in het latijn de ‘Origanum Vulgare’, wat is afgeleid van het Griekse ‘Oros’: berg en ‘ganos’: vreugde.

Bruidskronen werden gevlochten met het kruid om liefde en respect te symboliseren. Aphrodite verhief het tot een vredessymbool. Ook gebruikten ze het als middel tegen een kater. Wie niet waagt…

In de tuin

Oregano is een ideaal kruid voor de moestuin. De plant is winterhard en zaait zichzelf uit. Bovendien krijg je best makkelijk een hele mooie, weelderige bos van dit heerlijk geurende kruid.

Er zijn tientallen verschillende soorten van deze wilde marjolein, maar wil je graag de oregano telen die de karakteristieke smaak aan pizza geeft? Kies dan voor het ras ‘hirtum’.

In de keuken

In de keuken zorgt het kruid voor een bijna aardachtig aroma, dat tegelijk zowel zoet, peperachtig als bloemrijk smaakt. Als je het kruid goed gebruikt, tenminste. Oregano is best gevoelig en verliest veel van zijn smaak als je het te lang laat meekoken. Wil je er dus optimaal van profiteren, voeg het dan pas helemaal op het einde toe aan je gerecht.

Smakelijk!

Italiaanse kruiden in je moestuin of kruidentuin en in de keuken: oregano
© pixabay
%d bloggers liken dit: