Bloemen en PlantenKamerplantennieuwsbrief

Over Oma Yvonne, flamingo’s en een Anthurium

Zachtroze bloemen kleuren een huiskamer in hartje Herk-de-Stad. Een strakke maar knusse living met kunstige tekeningen tegen de muren. Jens en Maarten wonen er, twee vrienden die geen liefde met elkaar delen. Dat moest even vermeld worden. En om de boel een beetje op te vrolijken, kozen de twee kerels voor de omarming van een Anthurium.

De Anthurium van Oma Yvonne

“Een jaar geleden trok ik bij Maarten in”, vertelt Jens. “Ik kreeg toen de Anthurium van mijn oma Yvonne. Ik vond het een ouderwetse plant, echt een lelijk ding. Ik wist er geen blijf mee. Geen enkele ruimte in ons appartement vond ik geschikt voor zo’n plant een plaatsje te geven. Ik heb mijn plant dan uiteindelijk ter adoptie aangeboden aan Maarten. En hij verzorgt hem als zijn eerstgeboren zoon.”

Maar niet alleen de plant zelf draagt zo’n hartverwarmend verhaal met zich mee. Ook de pot kent een voorgeschiedenis. “De pot kregen we van de mama van Maarten. Enige tijd geleden kochten we een Sanseveria om de pot gezelschap te houden. Maar deze moest er onlangs aan geloven. Hopelijk is de Anthurium ons beter gezind.”

Papa Maarten gaf de Anthurium zijn uiteindelijke bestemming: naast de tv. Geen directe zon, maar wel genoeg lichtinval. Exact waar deze plant van houdt. “Oude planten zijn hip”, vindt Maarten. “Een beetje opzoekingswerk leerde me dat deze bloem in de volksmond ook wel de Flamingoplant wordt genoemd. En dat vond ik echt hilarisch. Vandaar dat ik vond dat we deze plant een kans moesten geven.”

In de watten gelegd

Maar hoe verzorgt Maarten zijn flamingo (terwijl Jens erop toekijkt)? “We zijn allebei werkende mensen dus een plant die veel zorgen nodig heeft, daar hebben we geen tijd voor. En net daarom is een Anthurium dé perfecte optie. Deze plant heeft geen speciale eisen. Een plaatsje in een verwarmde woonkamer is altijd in orde. Ik koos voor een plekje aan het raam waar geen direct zonlicht is. Soms durf ik zelfs de zonnewering een beetje te sluiten om de Anthurium te beschermen”, legt Maarten uit.

Ook water geven blijkt een makkie te zijn. Maarten geeft zijn Flamingoplant regelmatig water zodat de grond vochtig blijft. Maar te natte grond, daar houdt de Anthurium niet van. “Mijn trucje is om de plant frequenter water te geven, in plaats van te veel in één keer. Na de besproeiing moet de potgrond donkerbruin kleuren. Als die al meteen een zwarte kleur krijgt, dan heb je te veel gegeven.”

Ook al was de Anthurium van Jens niet het meest sexy cadeau ooit, toch werd de plant een vaste waarde in de jonge huiskamer. “Onze roze plant zal nooit mijn beste vriend worden, maar ondertussen tolereer ik hem wel”, geeft Jens toe. “Het is een sterke plant die tegen een beetje verwaarlozing kan en net die eigenschap geeft hem veel karakter.”
Al zal van verwaarlozing geen sprake zijn onder het wakende oog van Maarten.


Op zoek naar een kwaliteitsplant? Bij thomas vind je de mooiste en kwalitatieve selectie huis- tuin-, keuken- en terrasproducten.

thomas
Kuringersteenweg 394
3511 hasselt
tel. +32 (0) 11 254 762
[email protected]

❕ Voorlopig is bloemen- en plantenzaak thomas gesloten tijdens het weekend ten gevolge van de maatregelen tegen het coronavirus. Thomas is wel open van maandag tot vrijdag (9u – 19u) en je kan ook online bestellen.

%d bloggers liken dit: