BloemenCreatief

Overvloed aan bloemen in Sandra’s pluktuin

Op de cover van het zomernummer van Fence pronkt een enthousiaste dame omringd door de mooiste bloemen uit haar eigen ecologische pluktuin. Vandaag vertelt ze ons meer over haar tuin en haar liefde voor bloemen. Maak kennis met Sandra Verweij, farmerflorist uit het kleine dorpje Bever in het zuiden van het Pajottenland.

De prachtige bloementuin van farmer- en meesterflorist Sandra Verweij ligt verscholen tussen de velden van het mooie Bever. Het is er zalig vertoeven tussen duizenden bloemen in de meest gevarieerde vormen en soorten. Elke ochtend trekt ze de tuin in om bloemen te plukken en er de mooiste boeketten mee samen te stellen. Haar creaties zijn dan ook uniek en geïnspireerd door het seizoen.

Hoe het allemaal begon

“Twintig jaar geleden kochten we een hoevetje in het pittoreske dorpje Bever in het zuiden van het Pajottenland op de grens met de Vlaamse Ardennen. Bij het huis zat een groot stuk grond dat helemaal verwilderd was. Ik wist meteen dat ik van deze wildernis een prachtige natuurlijke bloementuin wilde maken.

Ik legde rondom het huis een natuurlijke vaste planten border aan en achteraan de tuin maakte ik een ecologische pluktuin vol met bloemen die ik gebruik voor Florisant. Met mijn ecologische bloemen maak ik prachtige boeketten en florale arrangementen voor speciale gelegenheden. Florisant werkt op bestelling, zodat de bloemen die ik gebruik altijd super vers en direct uit de bloementuin worden geplukt naar wens.”

Haar groene vingers heeft Sandra van haar moeder geërfd. Zij hield ontzettend van tuinieren. Heel veel planten die nu in Sandra’s tuin staan, zijn stekjes die ze cadeau kreeg uit de bloementuin van haar mama. Die is vijf jaar geleden veel te vroeg gestorven, maar haar planten leven voort in de tuin van Sandra.

Zomer in de pluktuin

In juli is er een overvloed aan plukbloemen in de bloementuin van Sandra. Dahlia, zinnia, klokken van Ierland, leeuwenbek, rudbeckia, campanula, scabiosa, goudsbloem, zonnehoed, Veronica, Pimpernel, stobloem, limonium, reukerwtjes, phlox, craspedia, ammi, tabak, rozen, speciale grassen, kruiden, dille, wilde marjolein, koriander… Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

“Ik zaai mijn bloemen in successie, zo heb ik vanaf het vroege voorjaar tot de eerste nachtvorst bloemen ter beschikking. Als een bepaalde soort uitgebloeid is, kan ik deze gemakkelijk vervangen door een andere soort die ik dan al klaar heb staan in mijn zaaitrays. Daar komt best wat organisatie en planning bij kijken. Ik werk daarom met een zaaischema dat ik in de wintermaanden opmaak.”

Handgebonden droomboeket

Deze zomer organiseert Sandra leuke workshops voor bloemenliefhebbers. In juli en augustus staan er een aantal sessie gepland voor de workshop ‘Heerlijke zomeravond in de bloementuin’.

“Tijdens deze workshop neem ik je mee in mijn bloementuin, tussen de weelderige bloemen, fladderende vlinders en heerlijke bloemengeuren. Al wandelend door de tuin vertel ik jullie over al de prachtige bloemsoorten die er te zien zijn, de do’s and don’ts van het oogsten en kleurencombinaties. Na de rondleiding gaan jullie zelf de tuin in met emmer en snoeischaar om de bloemen voor jouw droomboeket te plukken. Als de emmers gevuld zijn leer ik jullie stap voor stap hoe je zelf een handgebonden boeket maakt. Jouw zelfgemaakte droomboeket neem je natuurlijk na de workshop mee naar huis.”

Een eigen pluktuin aanleggen

In het najaar kan je deelnemen aan Sandra’s workshop ‘Mijn eigen bloemenpluktuin’. Dat is een theoretische workshop waarbij je stap voor stap leert hoe je gedurende het hele seizoen kan genieten van weelderige bloemen uit je eigen pluktuin.

Op een verhelderende en duidelijke wijze wordt de achterliggende theorie over het aanleggen van je eigen pluktuin toegelicht. Onderwerpen die aan bod komen zijn; planning maken, planten kiezen, tuin aanleggen, grond bewerken, opkweken, uitleg over de verschillende soorten bloemen, dahlia’s, droogbloemen… en nog veel meer. Kortom, alle informatie die jij nodig heb om direct thuis aan de slag te kunnen voor het aanleggen van jouw eigen pluktuin.

Honderd procent genieten

Of er nog wat anders leuks op de planning staat deze zomer? “Ja hoor, genieten van de tuin!”, vertelt Sandra al lachend aan Fence Tuinmagazine.

“Ik ben altijd aan het werk in de tuin en kan maar moeilijk stilzitten. Elke keer zie ik wel weer iets dat gedaan moet worden. Thuis moeten ze daar al om lachen. Als ik zeg dat ik even lekker een boek ga lezen of een theetje ga drinken op het bankje in onze tuin, dan weten ze al dat ik na 10 minuten niet meer op het bankje zit, maar ergens onkruid aan het wieden of planten aan het opbinden ben…. Het moment dat ik het meest geniet van de tuin is zo net voor de schemer invalt in de avond. Dan wandel ik altijd nog even met mijn hond door de tuin. Er heerst dan een soort kalmte. Dat is altijd een mooie afsluiting van de zomerdag.”


Aan de slag met de tips van Sandra

In het zomernummer van Fence Tuinmagazine vind je een zomers plukboeket van farmerflorist Sandra Verweij. “Ik werk graag met eenjarigen. De bloemen die ik voor dit boeket koos, komen recht uit mijn ecologische bloementuin”, vertelt de bloemiste aan Fence Tuinmagazine.

Benieuwd? Bestel het nummer online in de boekenshop of koop het bij je lokale dagbladhandelaar. Verzendkosten worden niet in rekening gebracht.

Het nieuwe nummer van Fence Tuinmagazine is er! Deze vierde editie brengt boeiende reportages, praktische tuintips en talrijke inspiratie voor je zomertuin. Ontdek het hier!
Coverfoto door ARTIFIX

 

%d bloggers liken dit: