Amanita muscaria

Paddenstoelen, de pareltjes van de herfst!

Heb jij dit seizoen al een mooie herfstwandeling gemaakt? Dan zou het kunnen dat je verschillende soorten paddenstoelen tegenkwam. Al zijn ze dit jaar net iets later door de lange, droge zomerperiode. Lees hier meer over paddenstoelen en ontdek hoe je ze kan herkennen.

Wat zijn paddenstoelen?

De herfst is een prachtig seizoen waarin de natuur ons weer van alles schenkt om te ontdekken. Eekhoorns, kastanjes, dwarrelende blaadjes en natuurlijk paddenstoelen! Maar wat is zo’n paddenstoel nu eigenlijk?

Deze gekke verschijningen in het bos zijn eigenlijk vruchten van schimmels die goed groeien op warme, vochtige plaatsen. Paddenstoelen groeien het hele jaar door, maar vooral in de herfst schieten ze snel uit de grond. De temperatuur is dan nog relatief hoog wat ervoor zorgt dat de bodem nog warm is, hoewel er ook veel regen valt die zorgt voor een vochtige ondergrond. Op dat moment laten paddenstoelen zich maar al te graag zien. Bovendien vind je tijdens de herfst veel dood hout en ander rottend materiaal in de natuur. Daaruit kunnen de zwammen hun voedsel halen.

Verschillende soorten

Paddenstoelen zijn een erg nuttige verschijning in tuinen en bossen. Er bestaan drie soorten paddenstoelen met elk hun eigen functie:

🍄 De opruimers (saprofyten) verteren blad- en ander tuinafval en brengen die als meststof de bodem in. Zonder deze opruimers zou al het organische materiaal zich blijven ophopen.

🍄 Boombegeleiders (symbionten) bevorderen de groei van bomen door in symbiose met hen samen te leven. Zo kan eekhoorntjesbrood bijvoorbeeld samenleven met een eikenboom.

🍄 Als laatste zijn er de parasieten. Ja, ook zij vervullen een nuttige rol in de natuur. Alleen zieke of reeds verzwakte bomen hebben het namelijk moeilijk om weerstand te bieden aan deze parasieten, waardoor de jonge, gezonde exemplaren over blijven in het bos.

Nog een voordeel van paddenstoelen? Ze vormen een belangrijke voedselbron voor dieren zoals eekhoorns en slakken. Bovendien zijn paddenstoelen ook erg nuttig in de geneeskunde. Zo worden verschillende schimmels gebruikt bij de productie van antibiotica. Handig, toch?

Hoe kan je paddenstoelen herkennen?

Uiteraard moet je een paddenstoel allereerst goed bekijken om hem te kunnen herkennen. Daarbij kan het handig zijn om tijdens je wandeling een vergrootglas en een spiegeltje mee te nemen. Met het vergrootglas kan je de paddenstoel van dichterbij bekijken en met het spiegeltje neem je makkelijk een kijkje aan de onderkant van de paddenstoel (onder de hoed).

Ook een paddenstoelengids kan handig zijn om mee te nemen tijdens je wandeling. Zo kan je de paddenstoelen die je ziet in het bos meteen opzoeken in het boek. Let wel op: De hoed van de paddenstoel neemt vocht op. Na een regenbui zou het dus kunnen dat de hoed donkerder kleurt dan op de afbeelding in de paddenstoelengids. Andersom is dit ook zo. Is het gedurende een langere periode heel droog geweest? Dan is de hoed vaak lichter van kleur. Houd daar dus rekening mee als je een paddenstoel zoekt in de gids.

Naast kijken kan je ook voorzichtig voelen aan de paddenstoel. Sommige paddenstoelen zijn erg droog, anderen hebben een slijmlaag. Ook ruiken kan helpen om de paddenstoel te determineren. De paddenstoelengids geeft je meer info over de geur.

Wil je weten welke paddenstoel je bent tegengekomen en of deze bijvoorbeeld giftig is?

>>> Bestel de Basisgids paddenstoelen in de boekenshop!
Tuinboeken_basisgids paddestoelen_thomas w kuyper_ nico dam_herfst_najaar boekenshop fence tuinmagazine.be

Fan van paddenstoelen? Neem deel aan De Digitale Paddenstoelenpluk van Natuurpunt.

%d bloggers liken dit: