Piet Goddaer: “De natuur is mijn referentiepunt”

Na het succesvolle album Stay Gold en een drukke festivalzomer, verovert Ozark Henry momenteel de podia met een nieuwe liveplaat op zak – The Journey’s Everything. Thuiskomen doet componist, zanger en muzikant Piet Goddaer bij zijn gezin in Oostduinkerke, in een oud burgerhuis dat hij ecologisch renoveerde. Daar creëert hij zijn muziek, zwemt en geniet hij in zijn eetbare tuin en slaapt hij onder de notelaar. ‘Ik kom er thuis met een vakantiegevoel.’

Ik ontmoet Piet Goddaer vlak voor de kick-off van de nieuwe liveshow die hem momenteel met Ozark Henry langs podia en cultuurhuizen voert. Van zenuwen geen spoor, van schoenen evenmin. Stijlvol in Ann Demeulemeester, het modelabel waarvoor hij tegenwoordig ambassadeur is, staat het muzikaal talent me te woord. Binnen een uur zal hij samen met zijn muzikanten de sterren van het dak spelen. Soms verstild en dromerig bezwerend, dan weer opzwepend en explosief. Er zal passioneel getrommeld worden. Er zal gespeeld worden met schaduw, licht en fascinerende projecties. Lees: wuivend riet, kwikdruppels en flarden poëzie. Of ook: een zwemmer in het water, een grijpende hand, voorbijsnellende wolken en landschappen. Vooraleer we het muzikale beeldensprookje in glijden, is er tijd voor een gesprek. Een gesprek met een eigenzinnig multitalent dat na een lange en meanderende muzikale weg steeds meer het gevoel heeft thuis te komen, zowel in zijn muziek, huis en tuin als in zichzelf.

Muzikale wedergeboorte
‘Toen ik pas muziek begon te maken, deed ik puur mijn zin’, steekt Goddaer van wal. ‘Doorheen de jaren heb ik zeer veel nieuwe dingen uitgeprobeerd en dat was plezant, al was die zoektocht tegelijk misschien niet altijd even gericht. Ik heb nooit de ambitie gehad om een bepaalde trend of stroming te volgen, maar als mensen je een tijd kennen, vormen ze zich toch een beeld van je. Ik heb gemerkt dat dat me toch op een of andere manier beïnvloedde. Vorig jaar ben ik alles eens grondig gaan herbekijken. Het album Stay Gold was daarvan het resultaat. Stay Gold als in ‘trouw blijven aan jezelf’. Vandaag heb ik het gevoel dat ik weer – wars van alles – kan doen wat ik het liefste doe. Dat ik echt mezelf kan zijn. Ik speel ook weer in eenzelfde bezetting als die waarmee ik ooit ben gestart. Drie mensen op een podium. We voelen ons goed bij de muziek en bij elkaar. Wat geweest is, was goed en nodig. En het is goed dat het nu is wat het is. Het voelt alsof de cirkel rond is en we een nieuwe start kunnen maken, maar dan met veel meer bagage. Al heb ik op een manier nog altijd het gevoel dat ik pas begonnen ben. Alsof ik stage aan het lopen ben en er eens aan ga beginnen. (lacht) Dat gevoel hoop ik eigenlijk ook wel vast te houden. Het helpt me om onbevangen naar de dingen te kijken.’

Lees het volledige interview in het novembernummer van Fence.

Bestel je Fence hier