Bloemen en PlantenTuinplanten

Plant in de kijker: lavendel

Lavendel is een makkelijk te onderhouden vaste plant met een heerlijke geur. Volle zon en een niet te vochtige bodem zijn de enige zaken waar hij om vraagt. In ruil krijg je enorm veel leven in je tuin: bijen, hommels en vlinders zijn gek van deze plant! Ook binnenshuis zijn er heel wat leuke toepassingen met lavendel.

In de keuken

Zowel de bloemen als de bladeren van lavendel zijn eetbaar. Gedroogd of vers, dat kies je zelf. Maar het spreekt voor zich dat vers voor meer smaak zorgt. Wat je je wel moet afvragen is of je meer lavendelsmaak op je bord wil toevoegen.

Als je lavendel subtiel gebruikt in je gerecht, kan het nét die extra dimensie geven. Bij overmatig gebruik gaat de smaak al snel overheersen en is de grens tussen een heerlijk gerecht en badwater flinterdun. De plant smaakt fris, licht zoetig maar ook wat bitter bij sommige soorten.

Gebruik lavendel dus bij voorkeur in zoete gerechten, zoals ijs of limonades. Hoe je dat doet? Los 1 kopje suiker op in 1 kopje water en voeg daar 1 eetlepel lavendelbloemen aan toe. In geen tijd heb je een heerlijke siroop die je lang kan bewaren én die overheerlijk smaakt in limonades.

Ook in hartige gerechten kan deze plant een smakelijke toevoeging zijn. Denk maar aan Provençaalse gerechten met lam. In combinatie met rozemarijn en tijm waan je je meteen in het zuiden.

In geurzakjes

Lavendel geeft een heerlijke, frisse geur af. Die geur wil je vastleggen en zo lang mogelijk bewaren. Dat doe je door ze in geurzakjes te steken.

Ga ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat op een zonnige, droge dag op zoek naar lavendel. Knip de bloemetjes af en laat ze thuis op een grote schaal drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn, kan je ze verpulveren en bewaren in luchtdoorlatende zakjes. Leg ze in je kleerkast of gewoon in je woonkamer en geniet wekenlang van de heerlijke geur van lavendel.

Extra tip: hoe donkerder de zakjes liggen, hoe langer je kan genieten van de geur.

In de badkamer

Lavendel zou afkomstig zijn van het woord ‘lavare’, wat wassen betekent. De geur van de plant heeft een kalmerende werking op lichaam en geest. Ideaal dus om te gebruiken in de badkamer. Je kan in verschillende winkels etherische oliën van lavendel kopen, maar je kan ook zelf aan de slag met verse lavendel. Online vind je tal van recepten om zelf je zeep, olie of douchegel te maken.

Lees ook dit artikel over lavendel in de tuin.

%d bloggers liken dit: