Planten voor de makkelijke moestuin

Iedereen kan moestuinieren! Met vaste planten maak je in een handomdraai een mooie en makkelijke moestuin. Superleuk om te doen én je kunt er jarenlang van oogsten, plukken en genieten.

Zorgeloos moestuinieren

Het grote voordeel van vaste planten is dat ze elk jaar weer terug komen. Je plant ze maar één keer om er jarenlang plezier van te hebben. Lees: moestuinieren zonder stress! Voorbeelden van vaste moestuinplanten zijn aardbei (Fragaria), artisjok (Cynara scolymus) en rabarber (Rheum rhabarbarum). Ook veel kruiden zijn vaste planten. Denk bijvoorbeeld aan bieslook (Allium schoenoprasum), bergsteentijm (Calamintha nepeta), rozemarijn (Rosmarinus) en tijm (Thymus). Al dat lekkers kan je dus heel eenvoudig planten in je moestuin. Klinkt als muziek in de oren, niet?

Bloemen in de moestuin

Hou je van bloemen? Je moestuin is de ideale plek om ze te laten groeien. Vaste kruidenplanten zijn echte musthaves omdat de meesten prachtige, eetbare bloemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de bloemen van muskuskaasjeskruid (Malva moschata), salie (Salvia (microphylla) en dropplant (Agastache). De bloemen lokken bijen, vlinders en andere insecten. Je moestuin bevordert dus ook de biodiversiteit.

Vierkantemetertuin

Moestuinieren kan overal. Zelfs in een kleine tuin, op het balkon of dakterras. Het is handig om met een vierkantemetertuin te werken. Doordat de planten daarin overzichtelijk bij elkaar staan, kan je je moestuin zonder veel moeite verzorgen. Moestuinieren kan ook in houten kisten of een verzameling potten en bakken. Zorg er wel voor dat overtollig regenwater kan weglopen via gaatjes in de bodem.

Makkelijke moestuin smaakmakers

Elke vaste moestuinplant heeft zijn eigen inbreng in de keuken. Soep krijgt bijvoorbeeld een heerlijke smaak met maggieplant (Levisticum), en venkel (Foeniculum) past goed bij vis. Echte salie (Salvia officinalis) is een lekkere toevoeging aan salades. Ben je liefhebber van muntthee? Door zelf munt (Mentha) te planten heb je altijd verse munt binnen handbereik.

Tip: Mooie, eetbare planten, bijvoorbeeld artisjok, zet je best als echte blikvangers tussen de sierplanten in de border. Zo ziet je moestuin er extra leuk uit!

Meer eetbare vaste planten ontdekken? www.perennialpower.nl.

%d bloggers liken dit: