Pluk de vruchten van je tomatenplanten
Als alles goed gaat, ben je waarschijnlijk je eerste tomaten al aan het oogsten. De zon staat vanaf juli op zijn meest verticale punt. Ideaal om trossen tomaten af te rijpen en ze van groen naar rood te laten transformeren. Lees hier wat je nu nog kan doen om het meeste uit je tomatenplanten te halen.
Smaakvolle, rode tomaten
Een tomatenplant steekt energie in alles. Zowel in het laten rijpen van de vruchten als in het ontwikkelen van nieuwe vruchten en bladgroei. Hoe minder energie de plant moet steken in bijzaken, hoe meer energie er gaat naar het rijpen en smaak geven van de tomaten zelf. Je zal zien dat de tomaten onderaan de plant sneller rood worden dan bovenaan. Alle energie en voeding gaat van de wortels naar de top. Verwijder daarom steeds de bladeren onder de tros die rijp aan het worden is. Dan is er daar alvast geen verspilling aan energie. Bovendien zorg je zo ook voor meer luchtcirculatie onderaan je plant.
Blijf ook aandachtig voor de ‘tomatendieven’. Dat zijn de kleine vertakkingen die ontstaan in de oksels van de tomatenplant. Deze kun je best zo snel mogelijk verwijderen want het zijn echte energievreters.
Als je op deze manier werkt, zal je zien dat de plant geleidelijk aan, tros na tros, rood zal kleuren. Zo krijg je een oogst van de start van de zomer tot de vroege herfst.
Meestal kun je in deze periode 6-8 trossen tomaten rijp laten worden. Wat je steeds kan doen is de tomaten ‘toppen’. Na 8 trossen kan je de tomatenplant bovenaan afknippen zodat er geen energie meer naar nieuwe trossen gaat.
Heb je op het einde van de rit toch nog groene tomaten over? Niet getreurd, hiermee maak je nog een prachtige chutney. Het internet staat vol fantastische recepten.
Nog een tip voor je tomatenplanten
Heb je toch problemen met je tomatenplant? Gebarsten vruchten en neusrot zijn de meest voorkomende kwaaltjes. Dit kan je eraan doen.
- Gebarsten vruchten: Geef wat minder en wat minder vaak water. De plant pompt het overtollige water richting de vruchten. Die vruchten komen zo onder spanning te staan en barsten.
- Neusrot: Er is een te grote schommeling van temperatuur in je serre. Ook kan een tekort aan calcium zorgen voor deze schade.