© Kaori Nohara, Unsplash

Rabarber vermeerderen in februari

In de moestuin komen de eerste rabarberstengels eind februari al piepen. Luc Noël geeft je tips om je rabarberplanten goed te onderhouden en te vermeerderen.

Rabarber bemesten

In februari worstelen de eerste bladeren zich los uit de grote, rode knoppen die uit de aarde opsteken. Na verloop van tijd vormt de rabarber een grote wortelstok die de bodem uitput. Na vijf jaar kan de groeikracht van de plant, die een enorme behoefte heeft aan voedingselementen, daardoor al sterk teruglopen. Hij zal dan eerder bloemen in plaats van een groot aantal bladeren produceren.

De oplossing is eenvoudig. Graaf met een spade de wortelstok – een zachte, plantaardige massa nagenoeg zonder wortelharen – op. Verrijk de grond met een kruiwagen goed verteerde mest of compost en verwerk dit onder de aarde.

Rabarber vermeerderen

Vervolgens kan je de rabarberplant verjongen door hem te scheuren. Verdeel de wortelstok in twee of drie stukken en zorg ervoor dat je hem telkens tussen grote knoppen scheurt. Een deel kan opnieuw in de verbeterde grond worden geplant en zal zich al heel snel fors gaan ontwikkelen. Rabarber vermeerderen is dus heel eenvoudig, en jij hebt binnenkort meer lekkers om van te genieten!

Wat te doen met de overige delen? Je kan ze op een andere plaats planten of ze aan een bevriende tuinier cadeau doen.

Benieuwd naar meer tips van tuinman Luc Noël? Abonneer op Fence Tuinmagazine en lees in elke editie over zijn nieuwste tuinontdekkingen.

%d bloggers liken dit: