© Joris Luyten

Recept: Artisjokken met tagliatelle van courgettes en citroentijm

Jammer genoeg laten we artisjokken te vaak links liggen in de keuken, omdat we niet goed weten hoe deze sublieme groente klaar te maken. Toch kan je ze vrij gemakkelijk zelf bereiden. Onze chef-kok Dominique Vreven maakt een lekkere tagliatelle van courgette met artisjokken en citroentijm.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 8 kleine artisjokken
  • 3 citroenen
  • 4 courgettes
  • 3 banaansjalotten
  • 4 teentjes look
  • 2 dl volle melk of sojamelk
  • 1 dl witte droge wijn
  • 3 takjes citroentijm
  • 1 koffielepel fijngehakte citroentijm
Recept: Artisjokken met tagliatelle van courgettes (courgetti) en citroentijm
© Joris Luyten

Recept voor pasta met artisjok:

STAP 1
Snijd de onzuiverheden en de stengel van de artisjok af. Neem een grote kookpot en schik daar de artisjokken in. Giet er water op, zodat ze net onder staan.

STAP 2
Voeg het citroensap, de citroenschillen van twee citroene en een koffielepel zout toe. Leg nu een gewichtje op de artisjokken en zet de kookpot op het vuur. Breng alles aan de kook, schakel de hittebron vervolgens wat lager en laat de artisjokken 20 minuten lang zachtjesaan gaar worden. Schakel nadien het vuur uit en laat alles rustig afkoelen.

STAP 3
Snijd twee ongeschilde courgettes in heel dunne reepjes. Tip: gebruik hiervoor een groentenspiraalsnijder! Schil de andere twee courgettes en snijd ze in ongeveer 2 cm grote blokjes.

STAP 4
Snipper de sjalot en lookteentjes fijn, stoof ze aan in wat hoeveboter tot ze er glazig uitzien. Voeg er de courgettenblokjes aan toe. Laat alles enkele minuten meestoven en blus dan af met de witte wijn. Laat het vocht een beetje indampen en voeg er vervolgens de melk en citroentijm aan toe, alsook het citroensap en de geraspte schil van één citroen.

STAP 5
Leg een deksel op de pan en laat dit geheel een 15-tal minuutjes zachtjes gaar worden. Haal er de citroentijm uit en mix de saus in een mixerblender tot een mooi en zacht geheel ontstaat. Houd de saus warm.

STAP 6
Neem nu de artisjokken uit hun kookvocht, laat ze uitlekken en snijd ze in twee helften. Verwijder het ‘hooi’.

STAP 7
Giet een flinke scheut olijfolie in een hete braadpan en doe er de artisjokken in. Bak ze lichtjes om en om aan en voeg er dan de courgettesliertjes aan toe. Kruid met peper en zout en de fijngehakte citroentijm. Laat alles op een vijftal minuten tijd gaar worden. Neem uit de pan en schik de inhoud op een bordje. Overgiet met de courgettensaus.

Smakelijk!

%d bloggers liken dit: