Culinair genot

Recept: cocktail met appel en vlierbloesem

In de zomer staan onze tuinen vol met aromatische kruiden en heerlijke bessen. Redacteur en chef-kok Dominique Vreven deelt een heerlijk recept voor een zomerse cocktail met appel, vlierbloesem en andere verse kruiden.

Ingrediënten (6 personen)

› 1,5 liter ongefilterd en ongezoet appelsap
› 1 stokje zoethout
› 1 flesje gingerale (200 ml)
› 10 cl. vlierbloesemsiroop
› 12 ijsblokjes (eventueel fijngeklopt tot gruis in een handdoek)
› 18 blaadjes citroenmelisse (wij gebruikten mandarijnmelisse)
› 6 blaadjes citroenagastache (kun je ook vervangen door Monardablad of munt)
› een handvol Japanse wijnbessen of frambozen
› ijsblokjes

Tip: Heb je de ingrediënten niet allemaal zelf voorhanden? Experimenteer gewoon met je favoriete kruiden, die je wél vindt in je eigen tuin!

Zo maak je de cocktail:

Meet een halve liter appelsap af en doe dat in een kookpotje. Klop met de achterkant van een groot en stevig mes het zoethout en verbrijzel zo de vezels. Voeg dat samen met het afgewogen appelsap in een kookpotje en laat dit geheel een kleine 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Neem van het vuur, laat alles rustig afkoelen en zeef door een fijnmazig zeefje.

Neem een grote karaf met een inhoud van ongeveer anderhalve liter en doe er de volledige fles appelsap in, samen met het zoethoutextract, de gingerale, de vlierbessensiroop en de ijsblokjes. Meng zorgvuldig en schenk uit in een champagneglas. Voeg er Japanse wijnbessen en een blaadje citroenagastache aan toe en serveer zo fris mogelijk.

Het succes van deze eenvoudige cocktail hangt vooral af van de kwaliteit van het gebruikte appelsap. Wij laten jaarlijks onze overvloedige appeloogst, afkomstig van een veertigtal verschillende appelrassen, persen en op literflessen trekken. Het resultaat is goed voor een heel jaar lang ongefilterd, puur en zonder toegevoegde suikers heerlijk smakend sap. In vele biowinkels vind je vergelijkbare appelsappen.

Recept zomerse appelcocktail met vlierbloesem
Appelcocktail met vlierbloesem © Joris Luyten

Bekijk ook het recept voor een kruidige zomercocktail met basilicum.

%d bloggers liken dit: