© Joris Luyten

Recept | Gelei van wilde bessen

Veel wilde bessen blijken echte inheemse superfoods te zijn met heerlijke aroma’s. Chef-kok Dominique Vreven gaat aan de slag met de wilde bessen uit zijn tuin en maakt een heerlijke gelei van gele kornoelje.

Wilde bessen

Wilde bessen vormden in de oudheid een belangrijk deel van onze voeding. Helaas zijn we die voeling met de omliggende natuur een beetje kwijt geraakt en hebben we ons vandaag de dag geconcentreerd op gecultiveerde bessen. Toch blijft de zoektocht naar die waardevolle bessen van weleer de moeite.

Fruit pluk je best niet in het wild. Die oogst is voor de vogels, en de natuur laat je best met rust. Plant gewoonweg zelf deze heerlijke bessen in je tuin en geniet elk jaar van een flinke oogst!

Gele kornoelje (Cornus Mas)

Gele kornoelje is een van de eerste voorjaarsbloeiers die soms al in februari getooid is met piepkleine mooie gele bloesems. Hieruit groeien dan heel mooie, donkerrode, licht ovale bessen. Bij volle rijpheid hebben ze de neiging om gewoon van de struik af te vallen. Daarom leg je er best begin augustus een doek onder zodat je de bessen makkelijker bij elkaar hebt. Ze bevatten een dikke centrale pit en daarom maak je er best sap of moes van voor een gelei of confituur. Soms wel verwarrend is dat de gelei van gele kornoelje rood van kleur is.

Gelei van gele kornoelje

Ingrediënten

  • 1 liter rood sap van gele kornoelje bessen
  • 1 kilogram suiker

Aan de slag!

Doe de rode bessen in een kookpot samen met een flinke scheut water en zet dit op een heel zacht vuurtje. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen en voeg desnoods nog een beetje water toe. Laat de massa zachtjes pruttelen totdat de besjes volledig tot moes zijn gekookt. Zet het vuur af en laat alles 24 uur afgedekt staan. Deze rustperiode geeft de tijd om vooral die rode en gezonde kleurstof te laten overgaan in het geheel.

Verwarm nu zachtjesaan de kookpot terug op tot ongeveer een vijftig graden. Giet de massa door een neteldoek en pers het geheel zachtjes uit. Vang het sap op en neem er 1 liter vanaf. Breng het sap samen met de suiker langzaam aan de kook.

Schuim af en doe de gelei in glazen bokaaltjes. Heerlijk voor op de boterham of om in een dessert te verwerken.


Chef-kok Dominique Vreven (restaurant ‘t Vlierhof) schotelt ons elke maand lekkers uit eigen moestuin voor.

Tekst: Dominique Vreven
Fotografie: Joris Luyten

%d bloggers liken dit: