RECEPT: Lasagne van aubergines
Koude dagen vragen om comfortfood. Met deze heerlijke lasagne van aubergines scoor je bij het hele gezin! Een recept van chef-kok Dominique Vreven voor Fence Tuinmagazine – editie 5 2022.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 grote aubergines
- 6 teentjes look
- 4 (banaan)sjalotten
- 1,5 liter tomatenpassata
- 500 gram rundsgehakt of vegetarisch gehakt
- 1 koffielepel fijngehakte tijm
- 1 koffielepel fijngehakte rozemarijn
- 1 soeplepel fijngesneden basilicum
- 200 gram geraspte emmentaler kaas
- Olijfolie
Zo maak je de lasagne
1. Verwarm de oven voor op 185°C. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakjes met een dikte van maximaal een halve cm. Gebruik eventueel een mandoline. Bak de plakjes in wat hete olijfolie, tot ze een mooi gebraden kleurtje hebben. Kruid met peper en zout, leg aan de kant en laat alles afkoelen.
2. Fruit de look en sjalot in een beetje olijfolie. Voeg de worteltjes toe en laat ze een vijftal minuten meestoven. Doe nu de passata erbij en laat dit geheel zachtjes inkoken tot de helft van het volume overblijft.
3. Doe het gehakt bij de saus en roer zorgvuldig, zodat al de stukjes mooi worden verdeeld in de massa. Laat het geheel zo’n 10 minuten zacht garen en roer regelmatig. Schep er de fijngehakte kruiden bij en breng op smaak met peper en zout.
4. Bestrijk een vuurvaste schaal met olijfolie. Schik er een bodempje aubergineschijfjes in, leg daarop enkele centimeters tomatensaus en bestrooi dit met geraspte kaas. Herhaal dat tot de schotel vol is. Eindig bovenaan met een laag aubergines die je bestrooit met de overgebleven kaas.
5. Plaats de schotel gedurende 35 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de lasagne pas aan nadat je die een kwartier liet rusten.
Smakelijk!