Recept | Lasagne van knolselder en tomaat

Koken volgens de seizoenen met de groenten uit je eigen tuin. Niets is leuker dan dat! Deze week tovert chef Dominique Vreven een lekkere lasagne van knolselder op je bord. Een perfect gerecht voor de koude winterdagen én boordevol groentjes!

Dit heb je nodig

Het boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • 6 teentjes look fijngesnipperd
  • 6 sjalotten fijngesnipperd
  • 1 knolselder
  • 1/2 chilipeper fijngesnipperd
  • 1 citroen
  • 10 tomaten grof gesneden
  • 1 koffielepel marjolein fijngesneden
  • 1 koffielepel basilicum fijngesneden
  • 1 koffielepel rozemarijn fijngesneden
  • 200 g (of meer als je daar liefhebber van bent) geraspte Parmezaanse kaas

Zo maak je de lasagne van knolselder

Stoof look en sjalot aan in een scheutje olijfolie tot ze glazig zijn. Doe er de chilipeper bij en laat hem even meestoven. Voeg de tomaten toe en laat dit geheel zachtjes koken totdat het voor de helft ingekookt is. Dat kan gerust een uurtje duren.

Schil ondertussen de knolselder en was hem grondig. Leg hem op je snijplank en snij in twee. Daarna leg je het snijvlak plat op de plank zodat de groente stevig erop ligt. Snij met een groot mes dunne plakjes van ongeveer een halve centimeter dikte.

Zet een grote pot met water op en breng aan de kook. Voeg er het sap van 1 citroen en een half koffielepeltje zout aan toe en leg er de plakjes knolselder in. Laat ze 2 tot 3 minuutjes meekoken en leg ze daarna in een vergiet. Omdat je waarschijnlijk niet alle plakjes tegelijkertijd zal kunnen pocheren dien je deze handeling enkele keren te herhalen totdat je ze allemaal het kokend water hebt laten passeren.

Doe de tomatensaus in een blender en laat draaien totdat je geen stukjes schil en pit meer kan waarnemen. Breng de tomatensaus op smaak met zout, marjolein, basilicum, rozemarijn en eventueel nog wat peper. De saus moet de consistentie hebben van een lichte puree. Is ze nog te lopend laat ze dan nog wat verder inkoken of meng er wat tomatenpuree onder.

De oven in!

Neem nu een vuurvaste kom met een diepte van ongeveer 10 cm en boter ze in. Strijk een lepeltje tomatensaus uit in de kom en bedek dit met een laag van de goed uitgelekte knolselder. Strooi er een soeplepel kaas over uit en leg hierop weerom een laagje knolselder met daarop wat tomatensaus en dan weer wat van de kaas. Bouw zo verder je lasagne op en eindig bovenaan met ruim de rest van de tomatensaus en royaal geraspte kaas.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 185 °C gedurende ongeveer 30 tot 35 minuten. Haal de lasagne uit en laat hem een tiental minuten rusten vooraleer je hem serveert. Schenk hierbij een stevige, ronde rode wijn, type merlot.

Je lasagne van knolselder is klaar! Smakelijk!

Benieuwd naar meer? Dominique Vreven (chef-kok bij restaurant ’t Vlierhof) schotelt ons elke maand lekkers uit eigen moestuin voor. Alle recepten vind je in Fence.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: