Recept met bieslook | Culinair

Groenteliefhebbers mengen bieslook niet alleen in hun slaatjes, maar zijn ook verzot op dit kruid in een puree, een pesto, quiches, een vinaigrette,… Om een lang verhaal kort te maken: het is de hoogste tijd om dit veelzijdige, kruidige gewas in het spotlicht te zetten. Smul mee van deze heerlijke bieslooksoep.

Bieslooksoep met garnalen en zure room

recept bieslook koken kruidentuin kruiden tuinieren koken met groenten uit de moestuin verse kruiden look culinair bieslooksoep garnalen en zure room Dominique Vreven restaurant 't vlierhof lekkers uit eigen moestuin tips tuintips info weetjes ideeën inspiratie tuinbeleving buitenleven soorten bieslook chinese bieslook planten bloemen koken Fence Tuinmagazine april
© Joris Luyten

Deze heerlijke bieslooksoep is een recept van chef-kok Dominique Vreven (restaurant ’t Vlierhof). Elke maand schotelt hij ons lekkers uit eigen moestuin voor.

Boodschappenlijstje voor 4 personen: 

  • 5 grote uien
  • 1 stengel prei
  • 3 teentjes look
  • 150 gram gekuiste knolselder (pastinaak kan ook en geeft de soep een verfijnder aroma)
  • 1 kleine courgette
  • 2,5 liter kippenbouillon (garnalenbouillon maakt de soep nog iets aparter)
  • 4 bussels bieslook
  • 1 grote gekookte garnaal of gamba per persoon (4 kleintjes kan ook)
  • zure room

Bereiding:

Schil de uien en versnijd ze in plakjes. Doe 1 soeplepel hoeveboter in je kookpot en verwarm op een rustige hittebron. Als de boter net niet begint te bruinen, voeg je er de gesneden uien aan toe. Laat het geheel zachtjes aan garen tot de uien glazig zijn en net niet bruin beginnen te karameliseren. Deze handeling mag gerust een kwartiertje duren en is van essentieel belang om een aangename, zachte en zelfs lichte, zoete toets aan je soep te geven.

Voeg nu look, de grof gesneden prei, geschilde courgettes en knolselder toe en laat alles weer een tiental minuten stoven. Roer regelmatig, zodat de massa niet kan aanzetten en mooi kan garen. Voeg er vervolgens de bouillon aan toe, breng zachtjes aan de kook en laat de soep op een half uurtje tijd gaar worden.

Snijd ondertussen de busseltjes bieslook fijn en voeg ze toe tijdens de laatste minuut van het kookproces. Het is van het allergrootste belang dat je de bieslook pas op het laatste moment toevoegt en zo de smaak en kleur van dit heerlijke kruid behoudt.

Mix de soep heel fijn in een blender tot een mooi smeuïg geheel (werd de soep te dik, voeg er dan nog wat bouillon of water aan toe). Leg de gekookte en gepelde garnalen in het bord, overgiet ze met de soep en schep er een lepeltje zure room bij. Garneer eventueel met nog wat overgehouden bieslook en/of zijn heerlijke bloemetjes.

Aan tafel!

Ben je benieuwd naar meer recepten met bieslook? Of wil je meer weten over bieslook in de tuin en de verschillende varianten van dit kruid leren kennen? 
Koop hier het april-nummer van Fence met extra veel weetjes over bieslook!

Tekst: Dominique Vreven
Fotografie: Joris Luyten

%d bloggers liken dit: