Recept | Pompoen in de oven

Geen halloweenfeestje zonder pompoenen! Niet alleen als decoratie, maar ook op ons bord. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden met deze culinaire topper. Vandaag op het menu van chef-kok Dominique Vreven: in de oven gebraden pompoen.

Cucurbita of pompoenen zijn exoten afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze hebben zich bewonderenswaardig goed aangepast aan ons klimaat en groeien hier uitbundig met een mooie vruchtrijping er bovenop. Alhoewel pompoenen in onze streken eerst als sierobject geteeld werden, zijn we ze achteraf toch gaan waarderen in de keuken.

De meest voorkomende klassieke pompoenen zijn grote vruchten met zacht oranje vruchtvlees dat meestal erg flauw en flets van smaak is. Nochtans bestaan er ook talrijke soorten met heel vast vruchtvlees en veel meer smaak die dan ook veel meer toepassingen kennen. Zo kan je deze pompoenen heel goed gebruiken in gebak en koekjes, om te bakken, te stoven en te wokken zonder dat je gerecht herleid wordt tot een slijmerig papje. Het vruchtvlees van deze pompoenen valt niet zo snel uit elkaar en blijft compacter in de bereiding. Vandaag op het menu: pompoen in de oven gebraden. Aan de slag!

Dit heb je nodig (4 personen): 

  • 500 g geschilde pompoen met vast vruchtvlees
  • 5 fijngesnipperde teentjes look
  • 2 fijngesnipperde sjalotten
  • 2 theelepels fijngehakte citroentijm
  • 3 eetlepels ahornsiroop (kan ook met vloeibare honing)
  • 2 eetlepels olijfolie

Zo maak je het:

Schil de pompoen en snij schijfjes van ongeveer 2-3 cm dikte. Je kan ook proberen er dikke frieten van te snijden als de vorm van de pompoen dat toelaat. Gebruik dan de rest om er soep mee te maken.

Leg de pompoen op een bakplaat bekleed met boterpapier. Strooi er de look, sjalot, citroentijm en peper en zout over en meng zorgvuldig. Giet er nu de ahornsiroop en de olijfolie over en meng opnieuw zorgvuldig zodat alle zijden van de pompoenstukjes bedekt zijn. Schik de stukjes mooi langs elkaar zonder dat ze elkaar raken.

Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven op 185 °C gedurende een 20 tot 25 minuten zodat de stukjes mooi gekleurd en niet te gaar zijn.

Heerlijk bij een wildgerecht of bij vis. Smakelijk!

Pompoen in de oven recept culinair dominique vreven koken met pompoen vruchtvlees moestuin gebraden in de oven grillen eten food inspiration inspiratie tips herfst wintergerechten koken fence tuinmagazine tuinliefhebbers groenten halloween gerecht halloweenfeest
© Joris Luyten

%d bloggers liken dit: