©Els Wouters, Blush Photography

RECEPT: Soep van paarse lentebloemkool met garnalen

Moestuinliefhebber en chef-kok Dominique Vreven kookt met lekkers uit zijn eigen moestuin. Vandaag op het menu: soep van paarse lentebloemkool.

Ingrediënten (4 personen)

1 paarse lentebloemkool uit de tuin ⬩ 3 uien, fijngesneden ⬩ 1 courgette, geschild en in blokjes versneden ⬩ 1 prei, in stukjes gesneden ⬩ 50 gram  (inktvis)fregola ⬩ 250 gram ongepelde grijze garnalen ⬩ 2 liter garnalenbouillon ⬩ hoeveboter

Zo maak je de bloemkoolsoep

STAP 1 Pel de garnalen en maak van de schalen een bouillon die je maximaal 30 minuten zachtjes laat koken. Leg de gepelde garnalen dadelijk terug in de koelkast tot je de soep serveert. 

RECEPT VOOR GARNALENBOUILLON: Pel de garnalen en doe de schillen in een kookpot met 2 liter koud water. Voeg 2 wortelen (in stukjes), 2 takjes groene selder, 1 sjalot, zout en peper toe. Breng zachtjes aan de kook en laat de bouillon een half uurtje trekken. Giet door een zeef en klaar!

STAP 2 Versnij de bloemkool. Neem er de bovenste bloemige delen af en hou ze apart als garnituur. Snij de overgebleven stengels klein, samen met de helft van de buitenste bladeren. 

STAP 3 Stoof nu de uien aan in wat hoeveboter (of olijfolie) tot ze mooi glanzend zijn. Voeg dan de prei, de bladeren en bloemkoolstengels en de courgette toe en laat alles enkele minuten stoven. 

STAP 4 Voeg de bouillon toe en laat de soep zo’n 30 minuten zachtjes koken. Kook ondertussen de fregola gaar en spoel hem onder koud water af. 

STAP 5 Mix de soep in een blender gedurende minimum 1 minuut op volle snelheid zodat je een extra smeuïg geheel bekomt. Serveer in een diep bord en werk verder af met de fregola, garnalen en fijngesneden paarse bloemkoolsnippertjes.

Smakelijk!

Fregola is een pastasoort uit Sardinië. Wij gebruikten inktvis fregola (Fregola Nero di Seppia), maar je kan ook de gewone witte variant gebruiken. De garnalenbouillon kan je naar wens vervangen door kippen- of groentebouillon.

Nu in Fence Tuinmagazine

Twee extra recepten met lentebloemkool!

  • Chutney met groene bloemkool
  • Spiesje van romanesco bloemkool met lamskoteletjes

Bestel Fence Tuinmagazine – editie 1 2023 nu voor slechts € 8,50 in de webshop. Gratis verzending!

%d bloggers liken dit: