Recept | Tomatentaart
Aan de slag met tomaten uit de moestuin? Probeer dan zeker eens dit recept. Met deze tomatentaart, die eigenlijk niet echt een taart is, scoor je altijd bij je gasten. Snel klaar en heerlijk omwille van de kruiden die je eraan toevoegt. Je hoeft er zelfs geen baktalent voor te zijn, stel je voor!
Zomer in de keuken: recept voor tomatenaart
Ingrediënten
- 1 el olijfolie, en extra om in te vetten
- 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg
- 1 el mosterd
- 5 middelgrote tomaten (type roma, niet waterachtig)
- peper en zeezout
- 150 g geraspte gruyèrekaas
- takjes basilicum en tijm naar keuze
Bereiding
Neem een taartvorm en vet hem in met weinig olijfolie (dippen in wat keukenpapier). Rol er het bladerdeeg over uit en druk lichtjes aan tegen de randen. Haal het overtollige deeg weg. Prik met een vork een paar gaatjes in de bodem en verdeel er meteen een laagje mosterd over. Was de tomaten en snijd er plakjes van, ongeveer 1 tot 1,5 cm dik. Schik de tomaten dakpansgewijs in de vorm.
Breng op smaak met peper, een beetje zeezout en tijm. Besprenkel met een beetje olijfolie en maak het af met geraspte kaas. Bak 30 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Serveer warm (of koud, als restjes) met basilicum en een paar takjes tijm.
Het ideale hapje bij een zomers feestje!
TIP: Je kunt op dit basisrecept heel wat variaties toepassen. Vervang de mosterd ook een keer door kruidenkaas en zelfs door pesto: heerlijk!
Tekst en fotografie: Angelo Dorny