Recept: verfrissend soepje van meloen

Niets is zo verfrissend als een stukje struikgerijpte meloen bij een drankje op een zonnig terras. Dat komt omdat meloenen een afkoelende werking hebben, die je kan vergelijken met munt. Meloenen heb je in alle maten, kleuren en gewichten wat een leuk plaatje oplevert in de moestuin en op het bord.

Boodschappenlijstje voor 4 personen

 • 1 struikgerijpte meloen type cavaillon
 • 1 kiwi
 • 100 g fijne struikboontjes
 • 4 aardbeien
 • 250 g krabvlees (liefst vers maar diepvries of blik kan ook)
 • 10 takjes verse munt (wij gebruikten sinaasappelmunt, best geen pepermunt omdat deze te sterk van geur en smaak is)
 • 1 limoen
 • 3 cm geschilde gemberwortel
 • 1 koffielepeltje yoghurt
 • tabasco
 • Sap van een halve sinaasappel

Bereidingswijze

Maak dit recept enkel in het meloenseizoen als de vruchten op hun best smaken en ruiken. Gebruik altijd een aan de struik gerijpt exemplaar om teleurstellingen te vermijden.

Neem 1/8 van je geschilde meloen en snij dat stuk in miniblokjes van ongeveer 4 tot 5 mm en doe ze in een kom. Snij de aardbeien en de kiwi in precies even grote blokjes als de meloen en meng alles onder elkaar.

Kuis de boontjes en zet een kookpot met lichtjes gezouten water op. Breng dit water aan de kook en dompel de boontjes er ongeveer 1 minuutje in onder. Verfris dan dadelijk onder koud water zodat de boontjes hun mooie, groene kleur behouden. Laat ze even uitlekken en snij ook de boontjes in kleine blokjes.

Snij het krabvlees in iets grotere blokjes van ongeveer 1 cm en meng alles voorzichtig onder elkaar. Breng op smaak met peper en zout uit de molen, enkele druppeltjes tabasco, een klein scheutje sojasaus en een koffielepeltje yoghurt. Snij 10 muntblaadjes heel fijn en voeg ze bij je krabsla samen met de geraspte gember. Neem 1 onbehandelde limoen. Rasp de schil en meng alles voorzichtig door elkaar zonder het krabvlees en de aanwezige vruchten te beschadigen.

Schil de rest van je meloen en snij deze in willekeurige stukken. Doe het in de mixer-blender samen met het sap van een halve sinaasappel en 6 blaadjes fijngesneden munt. Laat de blender 1 minuutje op volle snelheid draaien zodat je een smeuïg meloensapje bekomt.

Neem 4 ijsgekoelde diepe borden en plaats in het midden ervan een inox ring met een doorsnede van een achttal cm. Verdeel de krabsla over de ringen en druk ze zachtjes aan. Je hoeft vooral niet te hard te duwen op het krabmengsel. De aanwezige slijmstoffen in de meloen, samen met de yoghurt, zorgen voor een lichte binding van het geheel. Als je alles te hard aanduwt zal dit ten koste gaan van de sappigheid die vanonder de ring zal ontsnappen. Gebruik je ‘fingerspitzengefühl’ voor deze handeling en ook om de ringen voorzichtig met een koffielepeltje te verwijderen.

Laat de mixer-blender nog een tiental seconden draaien en giet voorzichtig het meloensap rond de krab. Garneer met een blaadje munt, een eetbaar bloemetje en/of een takje peterselie-erwt of oesterblad  zoals wij deden.

Serveer dadelijk en drink hierbij een witte wijn, sauvignon-type, met een droge en kruidige afdronk.

%d bloggers liken dit: