Een sponstuin slokt alle regen op en buffert tegen eventuele droogte nadien ©tuinaannemer.be, VLAM

Regen als sterkmaker: maak van je tuin een sponstuin

Zelf droge voeten houden en tegelijk water bufferen voor planten en dieren. Dat is het idee achter een sponstuin, een tuin die water kan opnemen, vasthouden en teruggeven aan de omgeving als dat nodig is. Op die manier combineer je het beste van twee werelden: je wapent je tegen extremere weersomstandigheden én geniet volop van aangenaam groen. Tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst reiken concrete tips aan voor je eigen klimaatsterke sponstuin in 2023. ​

Niemand die het ontgaat: het weer in België is de laatste jaren heel afwisselend, waarbij we enerzijds steeds meer te maken krijgen met langere periodes van droogte en hitte en anderzijds van hevige regenval. Precies daarom moeten onze tuinen weer sponstuinen worden, zeggen experts, met een bodem die water kan bufferen voor later.

Ontharden tegen regen en extreme droogte

Maar hoe creëer je een klimaatsterke tuin die leefbaar is voor alle organismen én gezellig voor jezelf? Volgens groenspecialisten en Fenceredacteurs Marc Verachtert en Bart Verelst, die het gloednieuwe Zakboek voor de sponstuin uitbrengen, volstaan al kleine ingrepen.

Marc Verachtert: “Je kan eigenlijk in alle hoeken en plekken van je tuin aan de slag, van voortuin over dak en gevel tot achtertuin en balkon. Bedoeling is om stukjes groen zo in te richten dat water eenvoudig kan terugstromen naar de natuur, zowel door verdamping en buffering als infiltratie. Denk aan waterdoorlaatbare opritten, waterbassins en andere manieren om water op te vangen, buienborders of wadi’s, de juiste beplanting… Het komt erop neer om zo min mogelijk te verharden, te kiezen voor materiaal dat water doorlaat en zo veel mogelijk groen bij te brengen.”

Om de bodem weer te laten ademen, is tegels verwijderen een goed begin. “Al is de bodem onder die tegels vaak nog erg verdicht, en een dichtgestampte bodem kan maar heel weinig water opnemen”, vertelt Bart Verelst.

“Woel de grond daarom los met een spitvork zodat er weer lucht en leven in de grond kan. Tuinen die erg verdicht zijn hebben iets meer bodembewerking nodig, een tuinaannemer kan dan helpen. Ook kan hij je bijstaan in de plantenkeuze die het best past bij je bodem: vaste planten en bomen wortelen diep en bevorderen de sponswerking. Zo kan je tuin water opnemen wanneer het er is en het gebufferde water afgeven aan de planten wanneer die ernaar verlangen. Het resultaat is een altijd mooie en gezellige tuin, met een belangrijke meerwaarde voor natuur en omgeving en voor het klimaat in het bijzonder.”

Meer weten?

Ontdek alles over de sponstuin in Fence Tuinmagazine of in bestel meteen het Zakboek voor de sponstuin in onze webshop. Dit gloednieuwe zakboek presenteert allerlei groene oplossingen om je tuin, terras, gevel en dak zo in te richten dat water op de meest natuurlijke en logische wijze kan afgevoerd en gebufferd worden voor periodes van droogte.

Abonnees krijgen 5% korting in de webshop door hun lidnummer in te vullen als kortingscode.
Nog geen abonnee? Kies dan voor het jaarabonnement + Zakboek voor de sponstuin. Nu met korting!

%d bloggers liken dit: