Resistente aardappelen

In februari kopen tuiniers alvast aardappelplanten om ze te laten voorkiemen. Het pootgoed wordt op een frisse, lichte plaats opengelegd om de ogen te doen uitlopen en korte, stevige scheuten te vormen. De planten bouwen hierdoor een voorsprong op en zullen na het poten van de knollen snel blad produceren. Gewoonlijk wordt de aardappelvariëteit gekozen in functie van de structuur: bloemig of vastkokend. Maar je kan ook een keuze maken in functie van de gevoeligheid voor meeldauw, een gevreesde schimmelziekte die het loof snel aantast. Bij variëteiten als Bintje, Charlotte, Désirée, Eersteling en Nicola is dat een catastrofe. Indien de teelt niet regelmatig met een schimmeldodend product wordt behandeld, is de oogst in geen tijd verloren. Daarentegen zijn variëteiten zoals Bionta, Bionica, Eden en Sarpo Mira beter tegen de ziekte bestand. Ze groeien ongestoord verder terwijl de bladeren van de gevoelige variëteiten al verdwenen zijn. Een aanwinst voor de biologische moestuin!

%d bloggers liken dit: