(c) Plantentuin Meise

Reuzenaronskelk staat in bloei!

Weken hebben de tuiniers van de Plantentuin Meise er naar uitgekeken, dag na dag hebben ze gemeten hoe groot de bloemknop werd en tal van mensen volgden mee via Facebook of gingen meermaals ter plekke een kijkje nemen. Maar nu is het zover: Deze middag om 12 u. is het rode schutblad beginnen opengaan en komt de bloei dus op zijn hoogtepunt! De komende uren zal de ‘bloem’ groot open staan, zal de geur vrijkomen en het sterkst waar te nemen zijn rond zonsondergang. Over 72 uur is alles weer voorbij en is de ‘bloem’ helemaal verwelkt.
Om bezoekers de kans te geven dit spektakel mee te maken, blijft de Plantentuin vandaag, morgen en overmorgen uitzonderlijk laat open tot 21 uur.

Reuzenaronskelk_Plantentuin_Meise_www.fencetuinmagazine.be_2De reuzenaronskelk bloeide eerder al in 2008, 2011 en 2013. Toen werd de bloem respectievelijk 156, 235 en 244 cm hoog en overtrof dus zichzelf. De knol woog voor de eerste bloei 9,7 kg, voor de tweede bloei 47,5 kg en  in 2013 maar liefst 130 kg! Volgens onze bronnen was dat de zwaarste knol ooit gemeten. Deze keer is het een jongere en dus minder zware knol die in bloei staat. In 2011 woog deze knol 0.8 kg, nu weegt hij 12 kg. De bloeiwijze meet 145 cm.
Toch blijft de bloei een uitzonderlijk gebeuren dat niet elk jaar plaatsvindt, dat kort van duur is en waarin maar weinig botanische tuinen ter wereld slagen. De Plantentuin Meise grijpt dit gebeuren ook telkens aan om aandacht te vragen voor bedreigde plantensoorten in de wereld. Het zijn niet enkel de orang-oetans uit Sumatra die bedreigd worden, ook hun plantaardige regenwoudgenoten zoals de reuzenaronskelk dreigen te verdwijnen. Daarom is het sensibiliserende werk van Plantentuinen zo belangrijk.

 

Volg de ontwikkelingen van de reuzenaronskelk op de facebookpagina van de Plantentuin.

 

www.plantentuinmeise.be

 

%d bloggers liken dit: