© Pixabay

Rode planten in de tuin: Hulst, Skimmia en druifheide

Rode tuinplanten als hulst (Ilex), Skimmia en druifheide (Leucothoe) zorgen voor kleur en leven in de tuin. Ze bieden bloemen, bessen en schitterend gekleurd blad in een kleurenwaaier van rozerood tot felrood.

Hulst (Ilex)

Hulst biedt altijd groen blad en knalrode bessen. Het is een decoratieve struik die glans geeft als de dagen steeds wat korter worden. De Ilex verticillata (bladverliezende hulst) valt het meeste op. De  lange takken vol felrode bessen komen goed tot hun recht als het blad is afgevallen. Ook bladhoudende soorten als Ilex aquifolium en Ilex meserveae zijn aantrekkelijk.

Skimmia

Skimmia heeft groene blaadjes en fonkelende bessen. De plant geeft kleur in de herfst en winter, is groen in de lente en verwent je met geurende bloemen in de nazomer. Skimmia japonica kent een aantal cultivars met donkerrode bloemknopkleur, ‘Rubella’ is het meest voorkomend.

Andere cultivars zijn: ‘Rubinetta’, ‘Rubesta’, ‘Red Dwarf’ en de bontbladige ‘Magic Marlot’.

Druifheide (Leucothoe)

Druifheide is de toverbal onder de sierheesters en verkleurt in het najaar van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad blijft de hele winter lang zo. Er zijn fraaie variëteiten als ‘Scarletta’, ’Red Lips’ of ‘Little Flames’, ‘Carinella’ en ‘Royal Ruby’ of planten met gekrulde roodachtige bladeren als ‘Curly Red’ of ‘Twisting Red’.

rode tuinplanten skimmia japonica rubella druifheide Leucothoe Hulst Ilex winter najaar herfst tuinplanten tuininspiratie kleur in de tuin november december Kerst Kerstmis buiten terras natuur kerstsfeer assortiment verzorging tips fence tuinmagazine siertuin bloemen planten fence magazine tuinen tuinliefhebbers tuinieren tuinklussen tuinbeleving tuintijdschrift

Zo verzorg je rode tuinplanten:

  • Hulst staat het liefst in de volle zon tot half schaduw, druifheide in halfschaduw met een paar uur zon en de bessen van Skimmia ontwikkelen zich het best in de schaduw.
  • Rode tuinplanten gedijen op grond die goed doorlatend is en verhuizen niet graag: geef ze meteen hun eigen plek.
  • Druifheide heeft iets meer water nodig dan de andere twee.
  • Hulst en Skimma alleen snoeien als het nodig is, druifheide snoeien na de bloei in juni, voor kleurenpracht in het najaar.
  • Voor alle rode tuinplanten geldt dat ze winterhard zijn en elk jaar mooier worden.

www.mooiwatplantendoen.nl

%d bloggers liken dit: