Dieren die ook wel eens een slechte naam kregen omwille van hun jachtescapades, zijn de marterachtigen. © Shutterstock

Roofdieren in de tuin

In je tuin spelen zich heuse culinaire taferelen af waarbij het gaat om eten of gegeten worden. Wist je dat lieveheersbeestjes één van de meest roofzuchtige tuindieren zijn?

Roofdieren. Dan denk je meteen aan leeuwen, tijgers en poema’s. Uiteraard zal het in de Lage Landen altijd iets minder avontuurlijker zijn.

Alhoewel, een natuurkenner en goede vriend van me zag onlangs in zijn eigen tuin zowaar een wolf“, vertelt onze milieudeskundige Dirk Vercammen. “Een half uur lang kon hij het dier op enkele honderden meter afstand observeren, waarna die het hazenpad koos.”

De wolf is inderdaad terug, maar, met een leefgebied tot 300 km², is de kans extreem klein dat je ooit een ‘close encounter’ hebt met deze schuwe, grote hond.

Roofdieren in de tuin: Sinds enkele jaren duikt de wolf opnieuw op in België. De kans dat je hem van dichtbij ontmoet, is echter extreem klein.
Sinds enkele jaren duikt de wolf opnieuw op in België. De kans dat je hem van dichtbij ontmoet, is echter extreem klein.
© Shutterstock

De vos preekt de passie

Neen, het grootste roofdier dat we wel eens in de tuin te zien krijgen, is wellicht de vos. Die heeft ook al meer de weg gevonden naar de verstedelijkte omgeving. Waar er een stabiele populatie bestaat, met weinig bejaging dus, is je kans op een ontmoeting wel wat kleiner.

Het zijn vooral zwervers die zich graag aan een kippetje tegoed doen. Maar met een afsluitbaar kippenhok of een vossenvrije ren, zet je Reintje makkelijk een hak. Geef je de kippen geen bescherming, schrik dan niet als er al eens een moordpartij plaatsvindt!

Grondtroepen

Roofdieren zijn er ook op kleinere schaal. Daarvoor drukken we even onze neus op de bodem en tussen de planten.

Eén van de roofzuchtigste dieren is het lieveheersbeestje, dat enorme hoeveelheden bladluizen te baas kan. De larven – die er vervaarlijk uitzien – zijn wellicht nog effectiever dan de vriendelijk ogende rode gestipte bolletjes. Een voordeel is dat je in de vakhandel lieveheersbeestjes kunt kopen om er een plaag in je tuin mee te lijf te gaan.

Roofdieren in de tuin: Lieveheersbeestjes zijn een van de meest roofzuchtige dieren in de tuin.

Verder lezen?

Ontdek meer over alle soorten roofdieren in de tuin, nu in Fence Tuinmagazine – editie 6 2022. Te koop in de winkel of in onze online boekenshop.


Tekst: Dirk Vercammen

%d bloggers liken dit: