Rosa rugosa, winterharde tuinrozen

De nieuwe types van de Rosa rugosa zijn ideaal om te planten in je tuin. Niet alleen zijn ze gezond en winterhard, ze zijn ook bestand tegen droogte en (zee)wind. Tegelijkertijd bloeien ze maandenlang, verhogen ze de biodiversiteit en zijn ze makkelijk in onderhoud. Wat wil je nog meer?

Dé perfecte natuurlijke scheiding

De rozen bloeien van half mei tot in oktober. In groep komen ze het best tot hun recht, waardoor ze perfect geschikt zijn als natuurlijke scheiding. Wil je graag een haag van bloemen in je tuin, of een scheiding tussen jouw tuin en die van de buren? Dan heb je met Rosa rugosa gevonden wat je zocht! De hoogte van de rozen varieert van vijftig centimeter tot twee meter.

Waar en hoe plant ik Rosa rugosa?

Rosa rugosa doet het goed op alle grondsoorten, mits de bodem voldoende waterdoorlatend is. Je plant de tuinrozen best tussen oktober en april, afhankelijk van het ras dat je kiest, in groepen van drie tot vijf rozen per vierkante meter. In één groeiseizoen groeien de rozen het vak dicht, al kan dat iets langer duren op schrale gronden.

De beste standplaats voor Rosa rugosa is volle zon tot lichte schaduw. Teveel schaduw gaat ten koste van de hoeveelheid bloemen, en dat wil je natuurlijk niet.

Makkelijk in onderhoud

Een groot voordeel aan Rosa rugosa is dat de plant heel makkelijk is in onderhoud. Een rozenbeplanting houdt jarenlang sierwaarde en bovendien kunnen de rozen machinaal worden gesnoeid. De snoei kan je, als je wil, een aantal jaren uitstellen, want ook zonder snoei zullen deze rozen rijk bloeien!

Weetjes

🌹 Rosa rugosa heeft gerimpeld blad, waardoor de plant ook wel rimpelroos wordt genoemd.

🌹 Door de dichte vertakking, bieden de rozen beschutting aan kleine dieren zoals vogels.

🌹 In de herfst verkleurt het blad goudgeel, wat mooi combineert met de tomaatvormige oranjerode bottels.

🌹 De bloemen trekken insecten aan en de rozenbottels zijn voedsel voor vogels en dieren.

www.roses4gardens.nl

%d bloggers liken dit: