Van rottend overschot tot voedsel

Wie had ooit gedacht dat ik een voet zou zetten in een slachthuis. Maar dan, wie had gedacht dat ik me zou verdiepen in moleculaire biologische processen – de naam alleen al. Bij nader inzien is het slachthuis een snoepwinkel voor de biologische doe-het-zelfteler. Het overschot aan beenderen dat je er voor een appel en een ei kunt verkrijgen, kan je verschroeien boven een houtvuur tot het wit verkoold is. Dat verpulver je dan tot een fijn grijs poeder, vol mineralen voor je planten. Je kan dit poeder met je potgrond vermengen maar dan zal het een tijdje duren vooraleer je planten de voedingsstoffen kunnen opnemen. Een manier om de werking van dit beendermeel te versnellen is dit oplosbaar te maken via een gistingsproces. En dan komen we bij de biologie terecht. Als je meststof (of de pens van de koe als die beschikbaar is), suiker en gist in een ton met water vermengt en deze anaerobisch laat staan, heb je na een maand tijd een bron van geconcentreerde voedingsstoffen voor je planten. Als je aan de mengeling het fijngemalen beendermeel toevoegt of zelfs een combinatie van houtassen en fijn steengruis, dan verrijk je je meststof met al de nodige mineralen voor je planten. Het prijskaartje is klein en het concentraat reikt ver. En bovenal, je investeert in de toekomst. Je vermijdt het gebruik van dure chemische zouten die je grond verarmen. Integendeel, je verbetert je grond en doorheen de jaren kunnen je planten zo goed gedijen dat je steeds minder afhankelijk bent van extra voedingsstoffen.

Van rottend overschot tot voedsel: een cyclisch evenwicht tussen opbouw en afbraak. En zelfs wij, de zogenaamde hoogste schepsels van de creatie ontsnappen niet aan deze wet: stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren.(Gen. 3.19)

Ina

www.solidariteit-mexico.be

Steun de projecten van Casita de Barro. We geloven dat ecologische technieken zoals onder meer biologische landbouw instrumenteel zijn voor armoedebestrijding en sociale rechtvaardigheid.
IBAN: BE52 035 7592740 09
BIC: GEBABEBB

%d bloggers liken dit: