BoekentipsTuinplantenTuintips

Rozen snoeien: hoe en wanneer?

Rozen snoeien is belangrijk voor gezonde planten die goed groeien en veel bloemen geven. Maar wanneer snoei je rozen? En hoe pak je het aan? Met deze tips ga je makkelijk zelf aan de slag!

Wanneer moet ik mijn rozen snoeien?

Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien, meestal in maart. Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis.

Na de bloei, in de zomer, verwijder je de uitgebloeide bloemen. Zo kan de plant nieuwe bloemen vormen.

Rozen snoeien voor de winter is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Kort de rozen in tot op kniehoogte, zo’n 50 cm van de grond. Een gesnoeide struik staat netter en steviger. Zo zijn ze beter bestand tegen wind en vorst. Dit is ook een aangewezen moment om de rozen te bemesten.

Het juiste snoeigereedschap

Voor je begint, is het belangrijk dat je het juiste gereedschap en materiaal hebt. Rozen snoeien doe je steeds met een scherpe snoeischaar. De snijwonden zijn zo mooi glad, waardoor er minder kans is op ziektes. Opgelet met de scherpe doorns. Bescherm jezelf tegen snijwonden met een paar goede handschoenen.

Zo ga je te werk

In de tuin vind je meestal struikrozen, maar er zijn ook andere soorten te vinden. Elke soort moet op een verschillende manier gesnoeid worden. Dit zijn de werkwijzen:

? Struikrozen: In deze categorie vinden we de lage heesterrozen, miniatuurrozen, trosrozen en grootbloemige rozen. De struikrozen mag je zeer kort terugsnoeien, tot op zo’n 10-15 cm van de grond. De takken kan je snoeien tot op zo’n 5 cm. De hoge heesterrozen vormen de uitzondering. Deze snoei je tot op kniehoogte (ca. 50 cm).

? Klimrozen: Klimrozen die eenmalig bloeien, snoei je terug tot op de stevige jonge scheuten. Zo zal de plant het volgende jaar een rijke bloei kennen met veel bloemen. Neem begin maart ook de oude takken weg zodat de rozen zich kunnen verjongen.

? Bodembedekkende rozen: Dit zijn rozenstruiken met soepele twijgen die zich plat op de grond leggen. Deze bodembedekkers moet je elke 2 à 3 jaar snoeien.

? Stamrozen: Stamrozen zijn struik- of treurrozen gekweekt op een stammetje (0,80 tot 1,20 m). Deze groeien dus een eindje boven de grond. Op de stam ontstaan ‘valse scheuten’, uitlopers van de wilde roos die de onderstam van de stamroos levert. Scheur deze valse scheuten altijd weg. Knip ze niet af want dan ontstaat er een stompje waaruit nog meer uitlopers kunnen groeien.

Na het snoeien in het voorjaar is het belangrijk om je rozen meteen een eerste bemesting te geven. Zo zorg je voor een goede, rijke bloei met veel bloemen! In juni kan je de rozen een tweede keer bemesten.
De klimrozen en de struikrozen hebben in september nog een extra bemesting nodig. Deze vormen in het najaar al knoppen voor het volgende jaar, waardoor ze meer energie nodig hebben. In het voorjaar en de zomer gebruik je organische mest (of speciale rozenmest) en in het najaar breng je een mulchlaag aan.

Meer weten over rozen?

Geen enkele tuinplant bloeit zo lang en zo mooi als de roos. Toch zijn veel tuiniers nog altijd bang om rozen te planten. Dat rozen echt niet zoveel kennis en onderhoud vergen als vaak wordt beweerd, bewijst het boek ‘101 rozen zonder zorgen’ van Laurence Machiels en Marcel Vossen.

  • De 101 gemakkelijkste, sterkste, mooiste en langst bloeiende rozen.
  • Rozen voor elk plekje in de tuin: in de border, in de haag, in bomen, als bodembedekker of in een pot op het terras.
  • Met eenvoudige snoeiregels, een helder bemestingsschema, onderhoudstips en duidelijke stap-voor-stapfoto’s.

Een must voor iedere tuinier die droomt van prachtige rozen!

» Bekijk ‘101 rozen zonder zorgen’ nu in de shop!

www.groenvanbijons.be.

%d bloggers liken dit: