© iVerde

Rozen snoeien in het voorjaar | TIPS & TRICKS

Rozen zijn de sieraden van je tuin. Om in vorm te blijven, goed te groeien en veel bloemen te geven, hebben ze ten gepasten tijde een goede snoeibeurt nodig. Maar wanneer snoei je rozen en hoe ga je te werk? Volg deze tips en je rozen zullen lang en rijk doorbloeien.

Wanneer rozen snoeien?

Doorgaans zal je jouw rozen een eerste keer in het voorjaar snoeien, meestal in maart. Begin je eerder, dan is de kans op ziektes groter. Snoei enkel wanneer het overdag niet vriest. Doe je dit wel, dan kan de plant beschadigd raken. Rozen snoeien in maart heeft als doel om de plant te verjongen en te laten groeien vanuit de basis.

In de zomer, na de bloei, volgt een bescheidenere snoei. Daarbij verwijder je de uitgebloeide rozen zodat de alle energie van de plant naar de nieuwe bloemen gaat.

Rozen snoeien in het najaar, voor de winter, is nodig om je plant “winterklaar” te maken. Dit noemen we ook wel de vormsnoei, waarbij je de struik dus opnieuw in vorm brengt. Kort daarbij de rozen in tot op kniehoogte, zo’n 50 cm van de grond. Een gesnoeide struik staat netter en steviger. Zo zijn ze beter bestand tegen wind en vorst. Dit is ook een aangewezen moment om de rozen te bemesten.

Zo start je met rozen snoeien

De voorjaarssnoei van rozen kan gelukkig niet snel fout gaan. Je snoeit namelijk sneller te weinig weg dan teveel! Zorg voor je start wel voor het juiste én proper gereedschap en materiaal. Rozen snoeien doe je best met een scherpe snoeischaar. Die zorgt ervoor dat de snijwonden mooi glad zijn, waardoor er minder kans is op ziektes. Opgelet met de scherpe doorns! Bescherm jezelf tegen snijwonden met goede tuinhandschoenen.

Als je het goede gereedschap gevonden hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Eerst haal je de aarde tussen de takken weg en maak je de grond weer glad. Daarna knip je de dode en dunne takken weg. Twijfel niet om daarna ook wat nieuwe scheutjes weg te knippen. Er groeien er vanzelf weer nieuwe!

Tips om rozen te snoeien en te bemesten
Rosa, Rotilia© iVerde

Snoeitips per rozengroep

In de tuin vind je meestal struikrozen maar er zijn ook andere soorten rozen te vinden zoals klimrozen, bodembedekkende rozen, trosrozen en stamrozen. De manier van snoeien verschilt per rozengroep. Wij zetten de verschillende werkwijzen op een rijtje:

  • Struikrozen met grootbloemige rozen en trosrozen mag je zeer kort terug snoeien, tot op 5 tot 7 centimeter oftewel 2 tot 3 ogen (de plaatsen waar het blad zat, een klein roos knopje) boven de grond.
  • Stamrozen snoei je als struiken, maar dan gerekend vanaf de oculatieplaats. Dat is de verdikte knobbel boven de stam met de vertakking.
  • Klimrozen snoei je terug vanaf de zijtakken richting de hoofd- of gesteltakken. Laat daarbij 2 of 3 ogen staan.
  • Botanische (wilde) rozen snoei je niet, tenzij ze te groot worden.
  • Heesterrozen snoei je om de 2 à 3 jaar op 5 tot 7 centimeter boven de grond.

Rozen bemesten

Voor rozen met een goede en rijke bloei met veel bloemen is het belangrijk om de rozen te bemesten. Voor de meeste soorten gebeurt dit twee keer per jaar.

  • Eerste bemesting: direct na de snoei in het voorjaar
  • Tweede bemesting: in juni

Klimrozen en struikrozen hebben in september nog een extra bemesting nodig. Deze vormen in het najaar al knoppen voor het volgende jaar, waardoor ze meer energie nodig hebben.

Bemest met organische mest in het voorjaar en de zomer (of met speciale rozenmest) en met een mulchlaag in het najaar.

www.roses4gardens.nl

%d bloggers liken dit: