Salade met sperzieboontjes en gerookte zalm

Sperzieboontjes kan je oogsten van half juli tot eind augustus, afhankelijk van je zaaimoment, de variëteit en het weer. Chef-kok Dominique Vreven duikt na het oogsten meteen in de keuken en maakt een zomerse salade uit eigen moestuin.

Boodschappenlijstje

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 g sperzieboontjes
  • een slakom vol diverse salades
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • olijfolie van goede kwaliteit
  • witte balsamico
  • 1 teentje look
  • 50 g fregula (een soort van korrelige deegwaar die je ook kan vervangen door rijst)
  • 50 g pijnboompitten
  • okkernotenolie of van hazelnoten kan ook wel
  • sojasaus
  • 1/2 onbespoten sinaasappel
  • 200 g gerookte zalm
  • eetbare bloemetjes (wij gebruikten in dit recept de heerlijke bloemen van sluimererwten)
  • 8 cocktailtomaatjes (wij gebruikten Black cherry’s)
  • 4 stengeltjes pijpajuin

Bereidingswijze

1. Vers geplukte boontjes in een salade zijn een heerlijkheid voor elke moestuinier. Ga je moestuin in en verzamel een halve kilogram sperzieboontjes en een zo rijk mogelijk gevarieerd slaboeket. Wij gebruikten Picholette salade, de blaadjes van Oost-Indische kers, pittige en gekrulde tuinkers, wasabi rucola en rode spinazie. Was alles zorgvuldig en droog de salade voorzichtig in een slazwierder.

2. Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een koffielepeltje bakpoeder toe en leg de boontjes erin. Laat ze ongeveer 2 minuten meekoken, giet af en verfris het geheel dadelijk onder koud kraantjeswater. Als de boontjes koud aanvoelen, laat je ze in een vergiet uitdruppelen en daarna leg je ze op een propere handdoek om ze mooi droog te krijgen. Doe de boontjes vervolgens in een kom en meng ze met 1 eetlepel olijfolie, 1 koffielepel witte balsamico, 1 teentje fijngesnipperde look en peper en zout uit de molen. Meng alles en zet opzij.

3. Kook de fregula volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal is dat ongeveer 10 minuten. Verfris daarna dadelijk om het kookproces te doen stoppen zodat hij knapperig blijft. De gekookte fregula voeg je toe aan de kom met de boontjes.

4. Hierna rooster je de pijnboompitjes lichtbruin op een matige warmtebron. Doe dat in een antikleefpan en roer regelmatig, zodat de pitjes niet verbranden. Als ze afgekoeld zijn doe je ze bij de boontjessalade.

5. Maak nu de vinaigrette. Meng daarvoor 2 eetlepels notenolie met 1 eetlepel witte balsamico, 1 koffielepel sojasaus, het sap van een halve sinaasappel, de rasp van de schil van de sinaasappel en wat peper en zout. Roer alles goed door elkaar en verdeel de helft van de vinaigrette over de sla.

Fence Tuinmagazine: Recept salade met sperzieboontjes uit de moestuin en gerookte zalm
© Joris Luyten

6. Tot slot moet je alleen nog alles mooi schikken. Verdeel eerst de sla over de borden, leg daarop de boontjesmengeling en de sneetjes gerookte zalm. Werk verder af met enkele eetbare bloemetjes, wat tomaten en fijngesnipperde pijpajuintjes. Druppel als afwerking de rest van de vinaigrette over het geheel.

Klaar om te serveren!

TIP: Ben je een wijnliefhebber? Drink bij deze lekkere salade een glaasje droge, witte viognier. Dit soort witte wijn kan wel op tegen de stevige smaken van boontjes, balsamico, sinaasappel en gerookte zalm.

Meer recepten met verse ingrediënten uit de groente- en kruidentuin vind je in Fence Tuinmagazine.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: