Tuintips

Size does not matter: tuintips voor de kleine tuin

Wie denkt dat een natuurlijke tuin gelijk staat aan een grote tuin, wel die heeft het mis. Voor tuinnatuur speelt het formaat van je tuin echt geen rol. Of je nu een grote tuin hebt of een kleine, een tegeltuintje in de stad of een koertje met enkel wat potten en bakken … de natuur is altijd blij met een helpende hand.

Of misschien zeggen we beter: met een helpende plant. Want ook in een kleine tuin maken een paar goedgekozen (bij voorkeur inheemse) planten al een heel verschil voor tuindieren. Een kleine tuin biedt dus heel wat mogelijkheden. Wij lijsten een paar leuke ideeën op!

Minivijer

Een ton met wat kleine planten erin doet het prima als minivijver, ook als je op een balkon tuiniert. Heb je wat meer plaats, ga dan voor een kleine ingegraven vijver (folie of voorgevormd). Maak je maar geen zorgen over het feit dat je kunststof nodig hebt om je vijvertje aan te leggen. Dat klinkt misschien niet ecologisch, maar het voordeel van een vijver voor de natuur is vele malen groter dan het eventuele nadeel van plastic of kunstrubber. Er is geen enkele andere tuinbiotoop die meer leven naar je tuin zal trekken dan een tuinvijver die goed begroeid is met planten.

Kies je voor een ton, zorg er dan voor dat dieren er gemakkelijk in en uit kunnen. Plaats een loopplank aan de buitenkant en zet aan de binnenkant een hoge steen of iets anders, waardoor een dier vaste grond onder de pootjes krijgt (en daardoor dus gemakkelijk uit het water kan klauteren).


Klimplanten

Klimplanten zijn ook top voor kleinere tuinen. Ze zorgen voor veel extra groen vanuit een klein grondoppervlak en vormen zo een grote meerwaarde voor de natuur en voor jezelf. Klimplanten kunnen kale muren en afsluitingen omtoveren tot groene oases die een schuilplaats en voedsel bieden aan vogels, hommels en bijen. Ze vangen fijnstof op en in de zomer zorgen ze voor verkoeling. Bij voorkeur zet je de klimplant ergens in de volle grond, maar een grote bak kan ook (minstens 50 cm breed, diep en hoog).

Bloemenborder, -weide of -akker

Een bloemenborder kun je al aanleggen op 1 m². Meer moet dat niet zijn. Het is dus perfect mogelijk in een geveltuin of een kleine stadstuin. Met een paar vaste planten in potten en bakken creëer je zelfs een mooie bloemenborder op je terras. Ook een bloemenweide en een bloemenakker kun je aanleggen op 1 m², maar de eerlijkheid gebiedt ons erbij te vermelden dat ze op hun mooist zijn als ze wat groter zijn.

Verder lezen?

Het volledige artikel vind je in Fence Tuinmagazine – editie 1 2022.
€ 6,95 | gratis verzending | Te koop in de online Fence Boekenshop

%d bloggers liken dit: