Slakken: what to do?

Slakken zitten overal. En helaas eten ze al te vaak jonge gewassen op. Warmte en regen – typische elementen van de Belgische zomer – zijn ideale omstandigheden voor de trage beestjes. Wat kan je er tegen beginnen? Velt geeft tips.

Velt_slak

  1. Plaats hindernissen waar slakken niet overheen kunnen. Denk aan fijngemaakte eierschalen en schelpen, cacaodoppen, hennepstrooisel en koffieprut. Je kunt je groenten en andere planten ook beschermen door er een scherpe plastieken rand rond te plaatsen, zoals een plastic fles.
  2. Zorg voor je bodem. Slakken kunnen zich moeilijk verplaatsen op droge grond. Door herhaaldelijk oppervlakkig te schoffelen, droogt het bovenste laagje van je grond uit. Je kunt ook je bodem bedekken met een laagje droog, fijn grasmaaisel: dat beschermt je bodem en weert slakken.
  3. Laat kippen in de tuin werken: tijdelijk (de hele winter) en/of plaatselijk (in een verplaatsbare ren). Houd er wel rekening mee dat kippen dikke slakken grondig beu raken en sommige kippen zelfs helemaal geen slakken lusten. Eenden kunnen naar verluidt wel eindeloos slakken blijven eten.
  4. Lok slakken met bruin bier. Graaf een bekertje in de grond – waarbij de bovenrand op gelijke hoogte komt van de grond – en vul dit met bruin bier. Plaats vervolgens een afdakje boven deze beker, zodat het er niet in kan regenen. De slakken komen af op de geur van het drankje (ze weten wel waarom!), willen er van drinken en vallen er in.
  5. Vang slakken met de hand. ’s Avonds – met de zaklamp in de hand – of bij vochtig weer is het heel gemakkelijk om slakken te spotten in de tuin. Deze slakken kun je verplaatsen naar een wild stukje grond in de buurt, maar wel ver genoeg zodat ze niet meteen terugkeren. Je kunt ze ook voeren aan je kippen of eenden.

Ontdek nog meer ecologische tips tegen slakken tijdens de Velt-ecotuindagen van 6 en 7 juni

Foto bovenaan: Eirien CC by 2.0

%d bloggers liken dit: