Soorten mezen in de tuin
De koolmees en de pimpelmees zijn vaste gasten in onze tuin. Maar hoe kan je deze opvallende gekleurde vogels uit elkaar houden? En welke andere soorten mezen kom je wel eens tegen in de tuin?
Kool- of pimpelmees?
De koolmees meet zo’n 14 cm en is daarmee de grootste van de twee. Je herkent hem aan zijn zwarte kapje en witte wangvlekken. De zwarte kap van de koolmees omvat ook zijn ogen en loopt rond de wangen verder in zijn hals (bef), waarna de zwarte lijn zijn felgele borst in twee verdeelt. Een handig ezelsbruggetje om de koolmees te herkennen: het kapje van de koolmees is zwart als (steen)kool.
Ook de pimpelmees heeft een felgele borst en witte wangen. Hij is wel iets kleiner, ongeveer zo’n 12 cm groot. De kap van de pimpelmees is blauw en valt daardoor extra op in de tuin. Deze kap heeft echter niet dezelfde vormen als die van de koolmees. Ze omvat bijvoorbeeld niet de ogen van de pimpelmees. Die zijn gevangen in een mooie, donkere, bijna zwarte oogstreep waardoor het lijkt alsof hij een maskertje draagt over zijn witte gezicht. Ook de hals (bef) van de pimpelmees is zwart en staat niet in verbinding met de borstband.
Op de voedertafel zijn de kool- en pimpelmees elkaars concurrent. Beiden zijn ze gek van mezenbollen en pindanetjes. Ook in een pot pindakaas vind je ze doorgaans al smullend!
Wil je behalve voeding ook een nestkast plaatsen voor de mezen in je tuin? Voor de bonte koolmees voorzie je er best een met een invliegopening van 32 mm. Voor de pimpelmees is een invliegopening van 28 mm ideaal.
Zo herken je de andere mezen
Af en toe durven er ook andere mezen opduiken in de tuin. Zo is bijvoorbeeld de zwarte mees een vogel die je af en toe ziet tijdens de wintermaanden. Het is een meesje met de grootte van een pimpelmees, al leunt zijn uiterlijk meer aan bij dat van de koolmees. Zijn kop heeft een zwarte kap en brede zwarte hals. Net als bij de koolmees omvat de kap ook zijn ogen. In zijn verenkleed is echter geen geel spoor te vinden. Je kan de zwarte mees makkelijk herkennen aan de grauwwitte vlek in de kap op zijn achterhoofd. Zijn borst is zachtbeige tot oranjebruin aan de vleugels en in tegenstelling tot de kool- en pimpelmees heeft hij geen borstband.
De matkop heeft dezelfde grootte als de zwarte mees en ook hun kleuren zijn gelijkaardig. Opnieuw omvat de zwarte kap de ogen en ook deze mees heeft geen borstband. Toch is er een verschil. De zwarte bef van de matkop is heel smal, waardoor zijn wangen groter lijken en mooi overlopen in de bleke, beige tot lichtbruine borststreek.
Om het nog wat moeilijker te maken heeft dit vogeltje een nagenoeg identieke tweelingsoort: de glanskop. Nog niet zo lang geleden werden ze zelfs tot dezelfde mezensoort gerekend. Maar hoe houd je de mat- en glanskop dan wel uit elkaar? Kijk eens goed naar de snavel van de vogels. Beide mezen hebben een donkergrijze snavel, maar glanskoppen hebben altijd een lichte vlek aan de basis van de bovensnavel. Ook de zang van de vogeltjes is duidelijk verschillend. Wil jij vogels leren herkennen aan hun zang? Bekijk ‘Wat zingt daar?’ in de boekenshop.
Een bijzondere soort is de staartmees. Makkelijk te herkennen door – je raadt het al – zijn lange staart. In totaal is de vogel 14 cm groot waarvan zijn staart de helft in beslag neemt! Staartmezen zie je nooit alleen, ze verplaatsen zich steeds in groepen van 20 tot 60 individuen. Een minder voorkomende soort is de witkopstaartmees. In tegenstelling tot de gewone staartmees heeft die geen zwarte strepen op zijn hoofd, maar is zijn hoofdje gewoon wit.
Tot slot is er ook nog de kuifmees. Deze +/- 12 cm grote bewoner van de naaldbossen is een prachtige verschijning met een geweldige zwarte kuif die het verlengde vormt van zijn mooie zwart-grijs, als het ware geschubde, voorhoofd. Hij heeft een zwarte oogstreep, zwarte bef en een mooie, fijne halsband. Zijn gezichtsmasker is grijs met witte wangen en zijn borststreek geelbruin. Wist je dat deze leuke soort enkel in Europa voorkomt en nergens anders ter wereld? Als je deze wil spotten heb je meer kans met een berkenboom in de tuin. Dat hout is namelijk net zacht genoeg voor de kuifmees om er een nestje uit te hakken.
Ben je benieuwd naar meer info over vogels? Hier vind je de leukste dierenboeken!