Speltkoekjes met chocolade en aardbeienzaadjes
De herfst is hét ultieme bakseizoen! Ga aan de slag met dit recept voor speltkoekjes met chocolade en verras je vrienden en familie met een lekker tussendoortje. Bovendien geniet je ook nog eens van de heerlijke geur van versgebakken koekjes!
Wat is spelt?
Spelt wordt wel eens bestempeld als ons oergraan. Het heeft dan ook een rijke geschiedenis en dook voor het eerst op in Mesopotamië rond 9000 v. Chr. Later in 4000 v. Chr. in Zuid-Duitsland en aan het begin van het Bronzen Tijdperk werden er resten van spelt gevonden aan Zwitserse paalwoningen. Korter bij werden ook in de Voerstreek rond een Romeinse villa restanten van spelt opgegraven. Omdat spelt de tand des tijds langer doorstaan heeft als authentiek graan en het ten opzichte van tarwekruisingen 1000 jaar achter staat, plakt men graag op spelt het etiket van oergraan.
In vergelijking met tarwe bevat spelt meer eiwitten, koolhydraten, mineralen en zelfs aanzienlijk meer vetten en vezels. Opvallend heeft dit graan heel wat minder natrium dan tarwe. De gluten van spelt geven minder kans op glutenintolerantie.
Spelt in de tuin
Spelt is heel makkelijk te telen in de tuin omdat het sterke en zorgeloze gewassen zijn. Wil je zelf spelt telen in jouw moestuin, dan moet je wel bereid zijn om hieraan een groot stuk van je oppervlakte op te offeren. Tenminste als je een redelijke opbrengst wilt om bijvoorbeeld brood te bakken.
Meestal kom je in België speltteelt tegen op de prachtige hoogvlaktes van de Ardennen. Het kan zelfs op de minst vruchtbare gronden bij een guur klimaat. Zaaien kan vanaf oktober en liefst bij vochtig weer omdat spelt dan sneller kiemt. Omdat dit graan gezaaid wordt in zijn kaf (3 kaften in vergelijking met tarwe, met slechts één kaf) heeft het een betere natuurlijke bescherming. Nadeel hiervan is dat het moeilijker te verwerken is en het kaf tot 30 % van het gewicht kan bedragen.
Spelt gewas is zeer winterhard en levert stevig stro op. De opbrengst is wel kleiner in vergelijking met andere granen zoals tarwe. Soms zelfs tot de helft minder en omdat de aarspil zeer broos is kan er zaadverlies optreden. Speltteelt kan zonder vruchtwisseling gebeuren maar neemt wel meer plaats in. Je kan het gewas oogsten bij geelrijpheid.
Recept voor speltkoekjes met chocolade
Boodschappenlijstje:
- 180 g hoeveboter
- 60 g lichtbruine suiker
- 60 g witte suiker
- 5 g bakpoeder
- 180 g speltmeel
- 1 ei
- 60 g speltvlokken
- 120 g gesmolten chocolade 85 %
- 1,5 eetlepel aardbeienzaadjes
Zo maak je het:
1. Meng de hoeveboter met de lichtbruine en de witte suiker tot een romig mengsel. Voeg nu het bakpoeder toe samen met het speltmeel en het ei. Meng zorgvuldig tot alle bestanddelen goed zijn opgenomen.
2. Doe er nu nog de speltvlokken, de gesmolten chocolade en de aardbeienzaadjes bij. Opnieuw goed mengen, op plasticfolie leggen en hiervan mooie rolletjes maken met een doorsnede van 5 cm terwijl je het deeg volledig verpakt in de plastic. Laat opstijven in de koelkast.
3. Haal het deeg na het opstijven uit de plasticfolie en snijd er met een scherp mes plakjes af die ongeveer 2 cm dik zijn. Zet de koekjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Laat ze na het uithalen nog even afkoelen en dan… smullen maar!
TIP: Deze koekjes zijn minstens één week houdbaar mits ze bewaard worden in een goed afgesloten koekentrommel.
» Ontdek meer recepten in Fence Tuinmagazine.
Tekst: Dominique Vreven